Boštjan Gombač bo zaigral na rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, imenovano tudi tidldibab. Foto: Uroš Hočevar
Boštjan Gombač bo zaigral na rekonstrukcijo neandertalčeve piščali, imenovano tudi tidldibab. Foto: Uroš Hočevar
Neandertalčeva piščal
Starost jamske plasti, v kateri je bila odkrita, je bila nedavno vnovič določena: na podlagi preiskav medvedjih zob z elektronsko spinsko resonanco na približno je stara 60.000 let. Foto: Narodni muzej Slovenije
Benoît Fromanger
Orkestru bo dirigiral francoski dirigent in flavtist Benoît Fromanger. Foto: Johanna Diehl

MMC RTV Slovenija ob tem pripravlja nagradno igro, ki vam z nekaj sreče med drugim prinaša leseno rekonstrukcijo piščali, družinsko vstopnico za Narodni muzej Slovenije ali zgoščenko Ljubna Dimkaroskega, ki je izdelal rekonstrukcijo piščali in nanjo tudi zaigral.

Koncert, s katerim bo Simfonični orkester RTV Slovenija zaključil abonmajsko sezono Kromatika, se bo zgodil v četrtek, 7. junija 2018, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Program večera so si zamislili kot glasbeno evolucijo, ki bo od neandertalčeve piščali popeljala do najsodobnejšega "inštrumenta" – pametnega telefona, ki med drugim omogoča ustvarjanje glasbe in torej tudi sodelovanje občinstva, tako kot je to s skladbo Geek Bagatelles dokazal Bernard Cavanna. Lani so njegovo izvirno delo krstno izvedli v Parizu, zdaj pa v izvedbah partnerskih orkestrov ONE zveni v mestih po Evropi, z Ljubljano vred.

Kot rečeno, bo na rekonstrukcijo najstarejšega glasbila na svetu, ki jo je Dimkaroski poimenoval tidldibab, zaigral dobitnik nagrade Prešernovega sklada Boštjan Gombač. Dimkaroski, ki se je dolga leta ukvarjal z zmogljivostmi tega paleolitskega glasbila, je z rekonstrukcijo glasbila v življenje obudil njene pradavne zvoke in piščal prikazal kot izvirno oblikovano glasbilo z vsemi lastnostmi sodobnih glasbenih inštrumentov. Prav Gombač pa je prvi prehodil pot od raziskovanja do prave virtuoznosti na tem glasbilu.

V piščali iz Divjih bab je navdih našel tudi Žiga Stanič, ki je za tidldibab ustvaril skladbo Baba. Koncert se bo odvil pod taktirko francoskega dirigenta in flavtista Benoîta Fromangerja, ki je med "najstarejšo in najnovejšo" skladbo iz zakladnice evropske klasične glasbe kot vezni člen uvrstil enega izmed njenih kronskih draguljev, monumentalno Beethovnovo Peto simfonijo.

Nagradna igra
Če želite sodelovati v nagradni igri, nam do srede, 30. maja, do 12.00 na e-naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite odgovor na vprašanje: Iz kosti katere živali je izdelana piščal, ki so jo leta 1995 našli v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe I? Med pravilnimi odgovori bomo izžrebali šest nagrajencev, ki jim bomo podelili družinsko vstopnico za Narodni muzej Slovenije, zgoščenko Zvočni pogovori ali leseno rekonstrukcijo neandertalčeve piščali.


Enkratna arheološka najdba

Koščeno piščal so odkrili leta 1995 v podzemni jami Divje babe v bližini Cerknega med sistematičnimi izkopavanji arheologa Ivana Turka. Jama leži v pobočju pod robom Šebreljske planote, 230 metrov visoko nad reko Idrijco. V času zadnje poledenitve so jamo, ki je bila sicer brlog jamskih medvedov, uporabljali kot zatočišče tudi ljudje, najprej neandertalci in zatem kromanjonci. Piščal, ki je ležala ob enem izmed ognjišč, je enkratna tako v evropskem kot svetovnem merilu. Naredil jo je namreč neandertalec, saj je bila odkrita v plasti z neandertalskim orodjem.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.