Jumbo Big Band na novosadskem džezovskem festivalu 2018. Foto: arhiv NS Jazz festival in RTV SLO
Jumbo Big Band na novosadskem džezovskem festivalu 2018. Foto: arhiv NS Jazz festival in RTV SLO

Koncertna turneja Jumbo Big Banda, ki bo nastopil pod taktirko priznanega avstrijskega dirigenta Sigija Feigla, bo potekala pod okriljem Glasbene produkcije RTV Slovenija ter v sodelovanju s hrvaško in srbsko nacionalno radiotelevizijo. Koncert Jumbo Big Banda v Ljubljani bo v soboto, 7. oktobra, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, spremljati pa ga bo mogoče tudi v prenosu na prvem programu Radia Slovenija. Pred tem bo zasedba nastopila v Beogradu (3. oktobra) in Zagrebu (5. oktobra).

Big Band RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
Big Band RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar

Čemu bo mogoče prisluhniti?
Program koncerta prinaša dela avtorjev iz vseh treh držav, med drugim tudi avtorsko priredbo slovenskih ljudskih pesmi: Zrejlo je žito (priredba Aleš Avbelj) in Stoji, stoji Ljubljan'ca (priredba Jože Privšek).

Kako do vstopnic?

Za sodelovanje v nagradni igri, v kateri lahko osvojite dve vstopnici za koncert, ki bo 7. oktobra ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, nam pošljite odgovor na vprašanje: Kdaj je prvič nastala združena zasedba treh džezovskih orkestrov Jumbo Big Band?
Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si.

Nagradna igra se konča v torek, 3. oktober, ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj. Podelili bomo dve vstopnici, nagrajenca pa obvestili po elektronski pošti.

Džezovski orkester HRT-ja. Foto: SOJ RTV SLO
Džezovski orkester HRT-ja. Foto: SOJ RTV SLO

Združena zasedba treh džezovskih orkestrov je nazadnje nastopila skupaj leta 1990 pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja so se namreč na Glasbeni paradi v Radencih srečevali in nastopali big bandi vseh jugoslovanskih republik. Na podlagi teh srečanj je leta 1989 nastal Jumbo Big Band, veliki džezovski orkester, sestavljen iz treh tedanjih zasedb: Big Banda RTV Ljubljana, Plesnega orkestra RTV Zagreb in Džezovskega orkestra RTV Beograd.

Znova so se združili leta 2018 na novosadskem džezovskem festivalu. Jumbo Big Band je pod vodstvom priznanega Sigija Feigla dosegel stoječe ovacije in splošno navdušenje, ki odmeva še danes. O njem je bil v produkciji TV Slovenija posnet tudi dokumentarni film. Sedmega oktobra letos bodo združeni orkestri prvič po tridesetih let znova nastopili v Sloveniji ter tako obudili veliki džezovski projekt.

Big Band RTS. Foto: Nebojša Babić
Big Band RTS. Foto: Nebojša Babić

Izreden pomen daje projektu glasbenoumetniški presežek, ustvarjen z novimi skladbami in priredbami, pisanimi za skupino izjemnih glasbenikov v teh nacionalnih džezovskih zasedbah. Njihova kakovost je namreč zagotovilo izvedbe na najvišji ravni. Trojna zasedba big banda je edinstvena tudi v mednarodnem smislu, saj tako velike zasedbe ni nikjer drugje na svetu.
Na ljubljanskem koncertu bo mogoče slišati izvedbo novih orkestracij tako ljudskih kot avtorskih skladb. Obenem bo slovenska džezovska ustvarjalnost in poustvarjalnost predstavljena tudi zunaj naših meja.

Jumbo Big band, gostovanje Big banda RTV Slovenija v Novem Sadu

Glasba povezuje
Projekt Jumbo Big band je izraz mednarodnega povezovanja in sodelovanja ter tovarištva med glasbeniki, ne glede na narodnost. Tako v strokovnih krogih kot tudi v očeh širše javnosti spodbuja in širi zavedanje ter dokazuje, da glasba nima meja in da s prijateljskim sodelovanjem lahko sežemo dlje, posežemo višje in dosežemo več. Projekt podpira tudi ministrstvo za kulturo.