Brundibar ni samo opera za otroke, ampak tudi opera, v kateri nastopajo otroci sami. Znana je postala predvsem zaradi vloge, ki jo je odigrala v taborišču Terezin v drugi svetovni vojni. Fotografija z vaje. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Brundibar ni samo opera za otroke, ampak tudi opera, v kateri nastopajo otroci sami. Znana je postala predvsem zaradi vloge, ki jo je odigrala v taborišču Terezin v drugi svetovni vojni. Fotografija z vaje. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
false
Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana z zborovodkinjo Irmo Močnik je bil pobudnik projekta. Fotografija z vaje. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
false
V Cankarjevem domu bodo opero izvajali od 13. do 16. januarja. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Opera Brundibar je bila prvič izvedena leta 1942 v Pragi. Kratko opero je po pravljici Adolfa Hoffmeistra zasnoval in uglasbil Hans Krasa, naslov pa je dobila po glavnem liku, ki po češko pomeni črmlja. V vojni je bila judovskim otrokom prepovedana sleherna izobrazba, zato sta Krasa in Hoffmeister ravnatelju sirotišnice z judovskimi otroki v Pragi predlagala, da bi otroke zaposlili z uprizoritvijo opere Brundibar.

Kulturna dejavnost v Terezinu
Postavitev prizorišča, izdelava kostumov, učenje vlog, sodelovanje na vajah in predstavah je otrokom, ki se niso smeli igrati zunaj, predstavljalo razvedrilo. Leta 1942 so v praški sirotišnici uprizorili eno samo predstavo, tik zatem so nacisti otroke in njihove učitelje deportirati v novoustanovljeno koncentracijsko taborišče v Terezinu. Tam so opero ponovili več kot petdesetkrat. Igrali so stari in mladi. Otrokom je ta izkušnja dajala upanje, otroci so opero razumeli kot pravljico z moralnim naukom, v kateri dobro slavi zmago nad zlom. Opera se konča s pesmijo, ki jo zapojejo otroci ob zmagi nad hudobnim Brundibarjem, v vojni soznačnim s Hitlerjem, glavni poudarki zgodbe so prijateljstvo in medsebojna pomoč, pogum in učenje.
Opera je tesno povezana s taboriščem Terezin, prehodnim taboriščem, v katerem se je razvilo bogato kulturno življenje. Med Judi, ki jih je praški Judovski svet pod strogim nadzorom nemških častnikov poslal v Terezin, je bilo veliko glasbenikov, likovnikov in pisateljev. Čeprav je bila glasba sprva strogo prepovedana, so ti začeli na skrivaj organizirati glasbene dejavnosti. Številni glasbeniki so v taborišče spretno pretihotapili svoje instrumente in svoje improvizirane koncerte so previdno uprizarjali v kleteh ali na podstrešjih.
Ko so jih Nemci odkrili, so jim na njihovo presenečenje ukazali pogostejšega prirejanja koncertov in drugih dogodkov. Ugotovili so, da z glasbenimi in umetniški dogodki lahko zunanjemu svetu dokažejo, kako dobro se tam godi Judom v Terezinu, ki so ga nacistične oblasti oglaševale kot zdraviliški kraj, kjer naj bi Judje počakali na konec vojne. Hans Krasa je bil imenovan za vodjo koncertne sekcije ustanovljenega Odbora za prosti čas, krajše obdobje pa so hkrati nastopali kar štirje simfonični orkestri.

Edina svetovno uveljavljena opera, uglasbena za otroško izvedbo
Danes je Brundibar edina svetovno uveljavljena opera, ki ni le namenjena otroškemu občinstvu ampak v njej tudi nastopajo otroci. Pogosto jo uprizarjajo operni ansambli in šole po vsem svetu. Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana z zborovodkinjo Irmo Močnik je k sodelovanju pa je povabil še druge mlade pevce ter študente Akademije za glasbo v Ljubljani. V zadnjih štirih mesecih je 65-članski ansambel na nastop pripravljala ekipa izkušenih glasbenikov in gledališčnikov: zborovodkinja Irma Močnik, profesorji petja Pija Brodnik, Matjaž Robavs in Tanja Rupnik, korepetitor Ermin Tkalec, dirigent Simon Dvoršak in režiserka Nana Milčinski.

Premiera otroške opere Brundibar
Premiera otroške opere Brundibar