Zmagovalno pesem sta uglasbila Slon in sadež. Foto: MMC RTV SLO/ Eva Košak
Zmagovalno pesem sta uglasbila Slon in sadež. Foto: MMC RTV SLO/ Eva Košak

Žirija, ki so jo sestavljali Aida Kurtović, Jure Longyka, Ksenija Jus in Matej Krajnc, je letos izbirala med 108 besedili 70 avtorjev. To je kar za tretjino več kot lani, kar organizatorji natečaja, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor, pripisujejo naraščanju zaskrbljenosti prebivalstva.

"Slon in Sadež sta s hitro in učinkovito uglasbitvijo poudarila sarkastično razsežnost Slovenske pogače, kar je končni izdelek postavilo korak pred konkurenco. Pesem je primerna za vsakodnevno rabo, po potrebi pa se lahko uporablja v zgoščenih intervalih večkrat na dan. Vendar pozor, pogosta raba lahko povzroči uvid v neljube plasti našega trenutka in nezadržno potrebo po spremembi! Slovenska pogača je realnost slovenske skupnosti. In zna biti tudi njena prihodnost, ki ni rožnata. A je obenem vsaj zabavna in neposredna, pekoča ter zdravju prijazna," je zapisala komisija v utemeljitvi.

SLOVENSKA POGAČA / Aleksandra Kocmut
Pet gramov luga,
eno plast luka,
dva šopka špargljev,
par svinjskih parkljev, luščine od zdroba,
dva pasja zoba,
dva mačja repa,
ščepec pohlepa,
žlico zavisti,
mišje obisti,
zavitek laži
in obilo masti.
Zamesi in spleti
ga v venec,
se splača:
Slovenec
se rezal bo
kakor pogača.

Žirija je odločala v dveh delih in med vsemi prispelimi najprej izbrala dela petih finalistov, ki so jih uglasbili različni domači glasbeniki oziroma skupine. Poleg zmagovalne pesmi so v ožji izbor prišli še Mrzla domovina avtorice Lidije Brezavšček, Beraška duša avtorice Tonje Jelen, Čarli 3 avtorja Toma Novosela in Kocka kocka avtorja Slavka Rečnika.
Zmagovalni pesmi lahko prisluhnete v priloženem posnetku, prav tako jo lahko slišite na valovih radia Val 202, v petek pa bodo zmagovalno pesem slavnostno razglasili še na festivalu mlade literature Urška v Slovenj Gradcu.
Leta 1976 rojena slovenska pisateljica in pesnica Aleksandra Kocmut je avtorica več leposlovnih del za odrasle in otroke, spomnili pa se je bodo tudi bralci Blogozije. Živi na Prevaljah, pesmi, prozo in aforizme pa objavlja v različnih literarnih revijah in medijih. Njene pesmi in kratke zgodbe so bile nekajkrat predstavljene tudi v Literarnem nokturnu na 1. programu Radia Slovenija in v oddaji Lahko noč, otroci. Je članica Kulturnega društva literatov Mežiške doline, po poklicu je urednica, lektorica in prevajalka. Je sourednica pesniškega portala www.pesem.si, kjer je uvedla pesniško obliko "brahek".

Mentorjev feferon: Slovenska pogača
Mentorjev feferon: Slovenska pogača