Foto:
Foto:
Voditeljema Lučki Počkaj in Mateju Recerju je uspelo napetost v dvorani vzdrževati od začetka do konca prireditve.
Ozračje v zakulisju je bilo prijateljsko, a ves čas tekmovanja tudi nekoliko napeto.

Izbrali so jo gledalci s televotingom. Na srečanju najboljših narodnozabavnih ansamblov je nekaj nagrad podelila tudi strokovna žirija.

Najlepšo narodnozabavno melodijo - Šubidu ali pa hopsasa - je zaigrala skupina Vitezi celjski, najboljša priredba je postala viža Vprašaj zvezde Ansambla Anje Burnik z Anito Zore, za absolutno zmagovalko pa je žirija določila skladbo Berač v izvedbi Marka Pezdirca in Zlatih muzikantov.

V spomin na pesnike
Po scenariju Tomaža Letnarja in režijskih navodilih Njegoša Maraviča sta med nastopajočimi krmarila Lučka Počkaj in Matej Recer, ustvarjalci pa so narodnozabavno glasbo prikazali tudi v nekoliko drugačni luči kot običajno. Nekatere že skoraj ponarodele viže je tokrat namreč izvedla komorna zasedba godalnega kvarteta. S tem so prireditelji dogodka želeli pokazati, da dobre skladbe lahko lepo zvenijo tudi v popolnoma drugačni obdelavi.

Polke nekoliko v ozadju
Letošnje festivalsko dogajanje je zaznamovala predvsem huda konkurenca v kategoriji valčkov. Po besedah vodje projekta Nade Muminovič je namreč na razpis prispelo veliko več valčkov kot polk, kar se je pokazalo tudi v sklepnem večeru, ki je v tekmovalnem programu postregel z devetimi valčki in le petimi polkami.

Natopajočih štirinajst
Za nastop na letošnjem tekmovanju za najlepšo polko in valček se je potegovalo 72 narodnozabavnih zasedb, v finalni izbor pa se je uspelo uvrstiti štirinajstim. V malo več kot eno uro dolgem programu smo tako lahko prisluhnili Slapovom, Mladim Dolenjcem, Ansamblu Franceta Potočarja s Podlipškimi fanti, Marku Pezdircu in Zlatim muzikantom, Novim spominom, Koreninam, Krjavlju, Vitezom celjskim, Ansamblu Anje Burnik z Anito Zore, Ansamblu Sicer, Ansamblu Rosa, Ansamblu Franca Žerdonerja s prijatelji, Ansamblu Zarja in Ansamblu Sredenšek.