V naslovni vlogi nastopa sopranistka Sabina Cvilak. Foto: Darja Štravs Tisu/Cankarjev dom
V naslovni vlogi nastopa sopranistka Sabina Cvilak. Foto: Darja Štravs Tisu/Cankarjev dom

Opero, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG), reškega HNK Ivana Zajca in Cankarjevega doma, bodo premierno uprizorili drevi ob 19.30 v Linhartovi dvorani. Opera bo v angleškem jeziku z nadnapisi. Ob 18.30 bo Leon Firšt v Kosovelovi dvorani imel predavanje o tem opernem delu.

Vojvodinja na posnetku iz leta 1991. Foto: Wikipedia Commons
Vojvodinja na posnetku iz leta 1991. Foto: Wikipedia Commons

Razvpita vojvodinja v rumenem tisku
Ta izjemna operna klasika preteklega stoletja govori o Margaret Campbell, vojvodinji Argyllski (1912–1993) in njenih škandaloznih spolnih dejavnostih s političnim podtonom, ki so med postopkom za razvezo njenega zakona leta 1963 polnili strani britanskih tabloidov. Ko je njen mož Ian Campbell vložil zahtevek za ločitev in kot razlog navedel nezvestobo, so v javnost prišle njene gole fotografije.

Na zaslišanju, ki se je večinoma vrtelo okrog spolnega življenja vojvodinje, je njen mož javno podajal ocene tega, koliko spolnih partnerjev naj bi njegova žena imela, in sodišču pokazal eksplicitne fotografije, ki naj bi jo ujele med prešuštvom.

Aristokratkina pot navzdol
Komorna opera Thomasa Adèsa z libretom Philipa Hensherja je premiero doživela leta 1995. Skladatelj "v mojstrskem vrtincu barvitih epizod z drzno profilirano instrumentacijo šestnajstih glasbenikov in štirih solistov prikliče dobo elegance, duhovitosti, dekadence in jazza, ob tem pa opiše usodo neusmiljeno izpostavljene aristokratke v divji vožnji od zvezd do propada," piše v programskem listu.

Opera Napudrana je "opomin, da velika dramatična tragedija obstaja tudi v današnjem času ter jo veliki skladatelj v svojem delu lahko izpostavi in ponazori. Nadvse vredno jo je dodati k železnemu repertoarju sodobne opere," pa je leta 2013 za Broadway World zapisala kritičarka Marakay Rogers.

24-letni zvezdnik opernih in koncertnih odrov
Napudrana je ob nastanku takrat 24-letnega Adèsa izstrelila med zvezde opernih in koncertnih odrov. Skladatelj, ki je obenem tudi izvrsten dirigent in pianist, je prejemnik vrste glasbenih nagrad za kompozicijo, obenem pa dirigira in koncertira po vsem svetu.

Foto: Cankarjev dom
Foto: Cankarjev dom

Na odru Cankarjevega doma bo vojvodinjo upodobila sopranistka Sabina Cvilak, ob njej bodo nastopili britanski basist Graeme Danby, sopranistka Neža Vasle in tenorist Gregor Ravnik.

Dirigiral bo Simon Dvoršak, za režijo je poskrbela Eva Hribernik, za scenografijo Jaro Ješe in za kostumografijo Sandra Dekanić. Igral bo orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča.