Boštjan Narat poleg glasbenega ustvarjanja - začel je z violino, v srednješolskih letih pa je prišla kitara in nato še mandolina - poučuje filozofijo na Gimnaziji Poljane. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Narat poleg glasbenega ustvarjanja - začel je z violino, v srednješolskih letih pa je prišla kitara in nato še mandolina - poučuje filozofijo na Gimnaziji Poljane. Foto: MMC RTV SLO
Skupina Katalena je v tujini naletela na odlične odzive, še posebej pa jim je v spominu ostal New York, glasbena meka sveta. Foto: www.katalena.net

Katalena, kot je v klepetu razkril gost, so skupino ustanovili, ker se jim je "zdelo čudno, da takšna zasedba ne obstaja" - od leta 2001 odkriva, obdeluje in predeluje glasbeno dediščino slovenskih dežel.

Trenutno na njihovih koncertih spoznavamo rezijansko folkloro, ki jo je skupina proučevala med nastajanjem zadnjega albuma Cvik cvak!. Album, za katerega se je pevka Vesna Zornik naučila celo rezijanske pevske tehnike, je produciral Aldo Ivančič, kar je bila po Naratovih besedah "izjemna izkušnja za vpletene".

Prijatelji na odru in za njim

Klepet z Boštjanom Naratom si v celoti preberite tukaj.
Naratu, ki sicer izhaja iz "matične" zasedbe Sfiltrom, so v skupini "odredili" vlogo kitarista - poprime tudi za mandolino in je bil član Orkestra Mandolina -, ko je treba, pa prispeva tudi spremljevalni vokal. V skupini sodelujejo še Polona Janežič (klaviature, spremljevalni vokal), Boštjan Gombač (klarinet, flavte, tolkala, spremljevalni vokal), Tibor Mihelič Syed (baskitara, spremljevalni vokal) in Robert Rebolj (bobni, tolkala).

Kot je povedal Narat, se člani skupine družijo, tudi ko ne nastopajo, saj niso podjetje, ampak v prvi vrsti prijatelji.

Zaposleni v jeseni, morda tudi v Reziji
Pred skupino je naporna jesen: poleg nastopov na Vilenici, v Mariboru, Brežicah, Radovljici ... bodo 23. oktobra nastopili v ljubljanski Cvetličarni, kar je njihov največji jesenski koncert.

Dogovarjajo pa se tudi za nastop v Reziji, kar bi bil za skupino v tem trenutku velik izziv in velika čast, kot je zaključil Narat.

A. K.