Zbor mora šteti najmanj 12 članov, ki morajo v zasedbi sodelovati ljubiteljsko, ne profesionalno. Foto: EPA
Zbor mora šteti najmanj 12 članov, ki morajo v zasedbi sodelovati ljubiteljsko, ne profesionalno. Foto: EPA
Pevski zbor
Največ zasedb na tekmovanju bo mešanih, pet bo ženskih, tri pa moške. Foto: EPA

Andraž Hauptman, Stojan Kuret, Urša Lah, Lojze Lebič in Karmina Šilec so v tekmovalni program sprejeli pet ženskih, tri moške in 20 mešanih zborov, ki bodo v Mariboru nastopali 21. in 22. aprila. Zbori se bodo predstavili s tremi deli; dve skladbi sta po lastnem izboru, ena pa je določena v skladu s pravilnikom.

Ta določa, da je obvezna pesem za mešane zbore letos Jablana skladatelja Pavleta Merkuja na besedilo Toneta Kuntnerja, za ženske zbore Trgatev Jakoba Ježa in avtorja besedila Toneta Pavčka, za moške zbore pa skladba Jesenska Pavla Šivica in Evgena Cestnika.

12 minut za očaranje žirije
Pravilnik določa, da morata biti obe izbrani skladbi slovenski, ena od njiju pa je lahko izvedena z instrumentalno podlago, če to predvideva njen izvirnik. Skladba s solisti je dovoljena le, če solistični delež ne prevladuje, skupna dolžina vseh treh izvajanih del pa ne sme preseči 12 minut.

Zbori, ki bodo prejeli 90 odstotkov točk ali več, bodo prejeli zlato plaketo, srebrno bodo domov odnesli zbori z zbranimi vsaj 80 odstotki točk, bronasto pa zbori, ki jim bo žirija namenila vsaj 70 odstotkov točk. Žirija lahko podeli tudi posebna priznanja za najboljši zbor v posamezni kategoriji, za najboljše izvedbe pesmi iz različnih obdobij ter zborovodjem za najboljšo izvedbo obvezne pesmi ali najboljšo izbiro programa.