Leta 1968 so glasbeniki v Šentjurju pri Celju ustanovili zasedbo po zgledu slovitega Golden Gate Quarteta. Foto: /www.newswingquartet.com
Leta 1968 so glasbeniki v Šentjurju pri Celju ustanovili zasedbo po zgledu slovitega Golden Gate Quarteta. Foto: /www.newswingquartet.com
New Swing Quartet
Po 40 letih delovanja se je zasedba predstavljala v sestavi Oto Pestner, Tomaž Kozlevčar (ta se je zasedbi pridružil po odhodu Rada Razdevška ob 20-letnici delovanja kvarteta), Marjan Petan in Dare Hering, ki sta ga v zadnjem letu nadomeščala Kozlevčarjeva sinova Nino in Samo. Foto: /www.newswingquartet.com
Oto Pestner
Oto Pestner je v svojem glasbenem delovanju postregel z več kot stotimi zvočnimi zapisi. Foto: RTV SLO
New Swing Quartet v Tedniku

Govorice, ki so prišle na uho že marsikateremu oboževalcu, so sedaj tudi uradno potrjene. Kot je za MMC povedal Tomaž Kozlevčar, so glasbeniki že dve leti razmišljali, kdaj bi bil pravi čas za slovo. In prav zdaj, ko je njihov jagodni izbor dozorel in postal najslajši, čutijo, da je primeren trenutek za lep zaključek.

Sprva so nameravali glasbeniki visoki jubilej proslaviti bodisi z velikim koncertom z gosti bodisi z družabnim dogodkom, začinjenim tudi z glasbenim programom, vendar pa so se zaradi opozoril glasbenih in drugih prijateljev, da je nastopil čas za slovo, dokončno odločili, da sklenejo skupno glasbeno pot.

Po pestrem decembru, umrijeno v novo leto
Po letu, ki ga je zaznamovala tudi bolezen Dareta Heringa, na koncu pa še napoved odhoda Ota Pestnerja, se je zdela ta odločitev še primernejša. Kot je še povedal Kozlevčar, ki hkrati praznuje tudi 20-letnico priključitve k skupini, je za zasedbo pestra decembrska turneja, v okviru katere sta pomagala skupino okrepiti njegova sinova Nino in Samo, na nekaj koncertih pa se jim je pridružil tudi Hering, ki po bolezni dobro okreva. Kljub terminsko napornem decembru so glasbeniki sezono zaključili pomirjeni in tudi to je bil znak, da je čas za umik.

Nazaj v leto 1968
Svoje slovo so prvič javno oznanili v oddaji Tednik, v kateri so se tudi spomnili svojih začetkov, časa, ko so poleg skupin The Beatles in Rolling Stone, ki so takrat osvajali po vsem svetu, prisluhnili tudi nekoliko drugačni glasbi.

Kakšni dve leti pred ustanovitvijo skupine leta 1968 – takrat so se imenovali TuEmDiDži - so Rado Razdevšek (bariton), Dare Hering (prvi tenor) in Gregor Bezenšek (drugi tenor) dobili ploščo slovitega Golden Gate Quarteta, po zgledu katerega so se odločili ustanoviti tudi svojo zasedbo. Kdo bi si mislil, da bodo kasneje s svojimi vzorniki večkrat tudi sami stali na odru. Potem ko se jim je februarja leta 1968 pridružil Marjan Petan, je dve leti kasneje pristopil še Oto Pestner (nadomestil je Gregorja Bezenšeka) in počasi so glasbeniki začeli osvajati slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga.

Zadnjič je bilo "newswingovcem" mogoče prisluhniti 30. decembra, ta čast pa je doletela obiskovalce koncerta v Sevnici, kjer so pevci nastopili z Godbo Sevnica.

Oto Pestner nadaljuje pot
Svojo uspešno samostojno kariero pa namerava tudi po prenehanju delovanja kvarteta nadaljevati Oto Pestner, ki je s skupino postregel z več kot 45 zvočnimi zapisi, kot je povedal v oddaji Tednik, pa naj bi v okviru solo kariere in številnih ostalih sodelovanj ta številka celo presegla stotico.

Pot med najvidnejše gospel zasedbe
Glasbo gospelov in spiritualov, začinjeno z nekoliko sodobnejšim pridihom, je kvartet na svojih številnih gostovanjih prenesel na odre po vsem svetu in se uspel uvrstiti med vodilne gospel zasedbe. V letih 1976, 1985 in 1988 so se glasbeniki odpravili na večjo turnejo po Evropi in vzhodnoazijskih državah, dva meseca so se potepali po Severni Ameriki, redno pa so koncertirali tudi po Vzhodni Evropi. Nastopali so na številnih festivalih in skupnih koncertih, za svoje delo pa so prejeli tudi številne nagrade. Njihova bogata diskografija obsega tako studijske kot koncertne posnetke, posebno zanimanje pa so požele tudi njihove božične plošče.

Če praznujejo zasedba New Swing Quartet svojo 40-letnico v letu 2008, pa je ta čast doletela primorsko skupino Faraoni že lani. Tudi sicer so takšni jubileji pri slovenskih skupinah bolj redkost kot ne. Med drugim že nekaj let domačo glasbeno spremljajo Lado Leskovar, ki je posnel več kot več kot 300 popevk in šansonov, Vlado Kreslin, zasedba Laibach, Pop Design, pa še kdo bi se našel.
M. K.

New Swing Quartet v Tedniku