Deborah Borda v družbi venezuelskega dirigenta in violinista Gustava Dudamela, umetniškega vodje losangeleške filharmonije, ki ga je na to mesto leta 2009 postavila prav ona. Foto: Reuters
Deborah Borda v družbi venezuelskega dirigenta in violinista Gustava Dudamela, umetniškega vodje losangeleške filharmonije, ki ga je na to mesto leta 2009 postavila prav ona. Foto: Reuters
Leta 2003 so se losangeleški filharmoniki preselili v razkošno dvorano Walt Disney, zgrajeno po načrtih Franka Gehryja (prvi z leve). Foto: Reuters

Po pisanju francoske tiskovne agencije je bila Borda tudi na čelu selitve losangeleške filharmonije - vodenje tamkajšnje hiše je prevzela leta 2000 - v koncertno dvorano Walt Disney, ki je bila zgrajena po načrtih slovitega kanadskega arhitekta Franka Gehryja.

Newyorška filharmonija se kljub svojemu ugledu prvega ameriškega orkestra v zadnjem desetletju bojuje s primanjkljajem. Zdajšnji predsednik Matthew Van Besien je že januarja napovedal odstop.

"Odločilni trenutek"
Za Deborah Borda, nekdanjo poklicno violinistko, ki je študirala na uglednem kolidžu Bennington v Vermontu, nato pa tudi na Kraljevem kolidžu v Londonu, bo predsedovanje newyorški filharmoniji pomenilo presenetljivo vrnitev domov. Na tem položaju je namreč že bila v 90. letih preteklega stoletja, vendar je odšla, deloma zaradi nesoglasij s tedanjim glasbenim direktorjem Kurtom Masurjem.

Kot je povedala, je newyorška filharmonija, katere domovanje Lincolnov center se pripravlja na večjo prenovo, zdaj v odločilnem trenutku. "New York in Lincolnov center sta v središču umetniškega sveta in priložnosti za sodelovanje ter partnerstvo znotraj skupnosti so navdušujoče."

Kot je še povedala v New Yorku rojena Borda, ki je bila v preteklosti izvršna direktorica simfonikov iz Detroita, predsednica komornega orkestra iz Saint Paula, vodila pa je tudi sanfranciške simfonike, čuti vez s prihajajočim glasbenim direktorjem Jaapom van Zwedenom.

Nizozemski dirigent pa je o prihodnji nadrejeni, ki bo položaj predsednice in izvršne direktorice prevzela septembra, izrekel pohvalo: "Njena energija in zavezanost glasbi nimata primerjave, poleg tega je posebno naklonjena skupnostnemu pristopu in vključevanju."