Taktirko bo vihtel Daniel Barenboim. Foto: EPA
Taktirko bo vihtel Daniel Barenboim. Foto: EPA

Maraton, ki bo potekal pod taktirko Daniela Barenboima, bo uvedlo delo Rensko zlato v izvedbi orkestra Scale, v torek bo sledila Valkira, v četrtek Siegfried, v soboto pa bo sledil veliki finale s Somrakom bogov.
Wagnerjevo tetralogijo so v Scali sicer že večkrat izvedli v isti sezoni, v istem tednu pa so to nazadnje uresničili leta 1938 pod taktirko Clemensa Kraussa. Vstopnice za koncerte so skoraj pošle, na voljo jih je le še nekaj.
V letu, ko mineva dvesto let od rojstva Richarda Wagnerja, slovitemu skladatelju po vsem svetu prirejajo celo vrsto dogodkov. Posebej slovesno bo seveda na vsakoletnem festivalu v Bayreuthu – letošnje dogajanje se začenja 25. julija -, kjer je skladatelj za svoja dela ob pomoči Ludvika II. Bavarskega zgradil operno hišo.
Nibelungov prstan tudi na Festivalu Ljubljana
Sicer pa bo veliko tetralogijo Nibelungov prstan, ki traja približno 15 ur, videlo tudi slovensko občinstvo. V okviru Festivala Ljubljana ga bo v dveh sezonah celoti izvedlo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva. 2. septembra bodo izvedli prvi del tetralogije Rensko zlato, dan zatem drugi del z naslovom Valkira, v letu 2014 pa bodo med 1. in 3. septembrom izvedli še Siegfrieda in Somrak bogov.