Med nastajanjem novega albuma je Cava doletela osebna tragedija: izgubil je 15-letnega sina. Temno obdobje neposredno po Arthurjevi nesreči tematizira tudi novi film Andrewa Dominika. Foto: Liffe
Med nastajanjem novega albuma je Cava doletela osebna tragedija: izgubil je 15-letnega sina. Temno obdobje neposredno po Arthurjevi nesreči tematizira tudi novi film Andrewa Dominika. Foto: Liffe
Projekcijo filma One More Time With Feeling za zdaj oglašujejo kot "enkratni dogodek" 8. septembra letos. Foto: Twitter

V zadnjih letih je Cave izdal samo pesem Give Us a Kiss, vzeto iz igrano-dokumentarnega filma o njem samem, 20 tisoč dni na Zemlji, in knjigo The Sick Bag Song - skupek misli, nakracanih na letalske vrečke za slabost, ki dokumentira "zakulisje" zadnje severnoameriške turneje The Bad Seeds.

Album izide 9. septembra, vštric z novim celovečercem režiserja Andrewa Dominika, One More Time With Feeling, ki ga bodo v 650 kinematografih po svetu predvajali en dan prej. Album so leta 2014 začeli snemati v Cavovem studiu v Brightonu, jeseni lani pa so delali tudi v studiu La Frette v Franciji.


Uradna izjava za javnost razkriva nekaj podrobnosti o filmu: "One More Time With Feeling je bil najprej zasnovan kot performans, nato pa se je razvil v nekaj veliko pomenljivejšega; Dominik se je poglobil v tragično ozadje pisanja in snemanja albuma. S posnetki nastopa Bad Seedsov so prepleteni intervjuji in material, ki ga je posnel Dominik, v spremljavi Cavove občasne pripovedi in improviziranih razmišljanj."

"Film, ki je bil posnet v črno-beli in barvni tehniki, v 2D in 3D, je ranljiv, presunljiv in iskren, resničen poklon umetniku, ki skuša najti svojo pot skozi temo."

"Pot skozi temo", ki ga omenja poročilo za javnost, je seveda namig na tragično epizodo iz Cavovega zasebnega življenja: julija lani, ko je Cave snemal novi album, je umrl njegov 15-letni sin Arthur, ki je pod vplivom mamil padel s pečine v bližini domačega Brightona.

Andrew Dominik je s Cavom in njegovo dolgoletno spremljevalno zasedbo že sodeloval pri filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007).

Nick Cave in The Bad Seeds so se v Ljubljani nazadnje ustavili leta 2013, v okviru turneje ob izidu albuma Push The Sky Away. Poročilo s koncerta boste našli tukaj.