27. junija bodo v Križankah nastopili Uroš Česnovar (bas), Igor Dernovšek (kitara), Robert Likar (kitara), Borut Marolt (novi glas), Tomaž Bergant Breht (bobni) ter Tanja Ukmar (vokal). Foto: MMC RTV SLO
27. junija bodo v Križankah nastopili Uroš Česnovar (bas), Igor Dernovšek (kitara), Robert Likar (kitara), Borut Marolt (novi glas), Tomaž Bergant Breht (bobni) ter Tanja Ukmar (vokal). Foto: MMC RTV SLO
Jani Kovačič, Jonas
Na torkovem koncertu bodo nastopili tudi predstavniki nove generacije punkerjev Zablujena generacija ter večno aktualni Jani Kovačič, napovedal pa naj bi jih Jonas Ž. Foto: MMC RTV SLO
Nieti o združitvi in pankerskem duhu

Za njihovo vnovično združenje naj bi bil neposredno "kriv" Pero Lovšin, ki jih je lani septembra povabil, da bi zaigrali kot predskupina na "reunionu" Pankrtov. Koncert je zaradi nesoglasij z organizatorjem odpadel, a zgodbe s tem ni bilo konec, temveč se je šele začela.

Kitarist in avtor večine besedil Igor Dernovšek je namreč zbral najbolj originalno zasedbo, seveda pa je bilo glavno vprašanje, kdo bo novi frontman, ki bi bil najboljša zamenjava za karizmatičnega Primoža Habiča, preminulega maja leta 1991. Ko so malo poizvedovali naokoli, naj bi dobili le eno ime - Borut Marolt, nekdanji pevec skupine Prisluhnimo tišini.

Dogodki naj bi se potem zvrstili z izjemno naglico. Kot skupina presenečenja so nastopili na odprtju letošnjega Orto Festa in doživeli izjemen odmev, ki jim je dal zagon za naprej.

Napovedana še dva koncerta
Po torkovem koncertu sta načrtovana še dva večja koncerta, in sicer bodo 27. junija nastopili na Rock Otočcu, 5. julija pa na Planini pri Sevnici. V jeseni je mogoča tudi turneja po klubih, največji izziv pa bi jim seveda bila izdaja plošče, vse pa bo odvisno od koncerta v Križankah, ki nosi enako pomenljiv naslov kot plošča - "Bil je maj".

Ali je Marolt pravi Habičev naslednik in ali so se Nieti v teh letih kaj spremenili, se boste torej lahko prepričali že v torek v ljubljanskih Križankah, na tistem odru, ki jim je leta 1984 na Novem Rocku prinesel velikanski uspeh.

Še več o starih novih Nietih si lahko ogledate v priloženem videointervjuju z basistom Alešem Češnovarjem in kitaristom Robertom Likarjem.

Novi album konceptualno zasnovan
Kaj pa prinaša nova plošča glede na prejšnjo kultno zbirko "Lep dan za smrt" iz leta 1996?
Najprej izčiščen zvok, še posebej pa je konceptualno zasnovo. Od 23 komadov na prejšnji plošči so naredili izbor svojih najljubših 15, z novim pevcem pa so posneli še tri, in sicer "Vsak dan se kaj lepega začne" in "Strah in krik", ki nista ravno presežka, prinaša pa nam tudi novo, boljšo izvedbo naslovnega "Bil je maj".

Sledi minuta tišine za Primoža, zatem pa še štirje najkomadi iz najzgodnejšega obdobja, večinoma krajši od minute. Takrat so namreč po besedah Nietov daljši komadi za nekatere veljali že za pop.Na žalost pa na njem ni toliko podatkov o pesmih kot na prejšnem CD-ju. Kakor koli, če še nimate svoje zgoščenke Nietov, je to vsekakor dobro vložen denar.

Blaž Kosovel

Izžrebanci MMC-jeve nagradne igre, ki prejmejo vstopnico za koncert skupine Niet so:

- Daša L. iz Radomelj
- Vesna G. iz vrhnike
- Lara G. iz Kamnika
- Mojca P. iz Ljubljane
- Matjaž K. iz Gorenjega Vrsnika
- Nina J. iz Ljubljane
- Tina K. iz Zreč
- Boštjan P. iz Kočevja
- Nataša U. iz Miklavža na Dobrem polju
- Tadej M. iz Ljubljane


O načinu prevzema vstopnice smo dobitnike obvestili po telefonu.
Nieti o združitvi in pankerskem duhu