Foto:
Foto:
Marino Legovič in Jure Robežnik
Marinu Legoviču je nagrado za najboljšo skladbo izročil starosta slovenske zabavne glasbe Jure Robežnik. Foto: RTV SLO
Ylenia
Ylenia se ne sme pozabiti zahvaliti materi naravi, ki ji je podarila čudoviti glas. Foto: RTV SLO
Katarina Čas, Mario Galunič in Ljerka Belak
Voditeljski trojček za vse generacije. So vam prirasli k srcu? Foto: RTV SLO
Diona Dim je dogajanje popestrila z ognjevitim nastopom in prikupno modno novostjo: kombinacijo medicinskih povojev in seksi male črne oblekice. Foto: RTV SLO
Regina sicer ni osvojila nobene nagrade, dokazala pa je, da svojega mogočnega glasu še ni izgubila. Foto: RTV SLO

Besedilo za novo najljubšo popevko Slovencev je napisala Urša Vlašič, avtor glasbe pa je Matjaž Vlašič. Najvišje strokovno priznanje večera je šlo v roke skladatelja Marina Legoviča, ki si je z avtorstvom melodije za skladbo Ne razumem prislužil priznanje za najboljšo skladbo večera, izvedla pa jo Ylenia, ki je postala najboljša izvajalka po izboru strokovne žirije.

Nova zvezdica na obzorju slovenske zabavne glasbe je Iva Stanič, ki je postala najboljša debitantka, dobitnik nagrade za najboljše besedilo pa tudi ni bil presenečenje, saj je Drago Mislej Mef že vajen prejemanja tovrstnih priznanj.

Preverjeni besedilopisec
Mef je letos prepričal z besedilom za skladbo Nihče ne ve, ki jo je na odru Križank zapela Anika Horvat. Ekipa Anike Horvat pa je prejela še eno nagrado; Lojze Kranjčan, ki je del večera prebil tudi kot dirigent velikega revijskega orkestra, si je z aranžmajem za pesem Nihče ne ve priboril priznanje za najboljšo priredbo.

Očarati je bilo treba ...
V strokovni komisiji, ki je izbrala najboljše besedilo, najboljšo priredbo, najboljšega izvajalca in najboljšega debitanta, so sedeli Jernej Vene, Črt Sojar Voglar, Aleš Čar, Ivo Umek in Rok Lopatič, najboljšo skladbo pa je določila posebna žirija Društva slovenskih skladateljev v sestavi Črta Sojarja Voglarja, Jureta Robežnika in Jake Puciharja. Starosta slovenske popevke Jure Robežnik je zmagovalcu Marinu Legoviču tudi podelil nagrado.

Voditelji treh generacij
Skozi večer so nas popeljali trije voditelji, predstavniki treh generacij ljubiteljev slovenske zabavne glasbe. Mario Galunič, Katarina Čas in Ljerka Belak so morali dodobra preučiti scenarij Dese Muck, režijo so tokrat zaupali Samu Milavcu, scenografijo je zasnoval Ivo Koritnik, voditelje pa je oblekel kostumograf Matej D. Goljat.

Zmaj za Veliki orkester RTV Slovenija
Letošnja izvedba Slovenske popevke je bila velik dogodek tudi za Veliki orkester RTV Slovenija. Ansamblu je namreč županja Mestne občine Ljubljana podelila priznanje bronasti kip ljubljanskega zmaja.

Uspeh je bila že uvrstitev med štirinajst najboljših
Na letošnji izvedbi Slovenske popevke se je predstavilo 14 posebej za ta festival napisanih skladb. Komisija je imela pri izboru štirinajsterice izbrancev kar veliko dela, saj je na razpis prispelo kar 53 svežih melodij. Vsi udeleženci festivalskega koncerta v Križankah so skladbe izvedli v živo, spremljal pa jih je veliki revijski orkester RTV Slovenija. Za uglašenost glasbenikov so skrbeli dirigenti Rok Golob, Lojze Kranjčan in Patrik Greblo.

V avditoriju arhitekta Plečnika so nastopili Žana (Žana), Ylenia (Ne razumem), Yuhubanda (Če je to slovo), Nova pot (Ne), Anika Horvat (Nihče ne ve), Iva Stanič (Kam), Katrinas (Na prepihu sanj), FolkRola (Veter z juga), Diona Dim (Senca negra), Regina (Pusti mi krila), Selekcija (V novi dan), Kalamari (www. ljubezen.si), Monika Pučelj (Oprosti mi) in Jernej Dermota (Naj bo kot prej).

Odskok v uspešno prihodnost
Tekmovanje, ki je bilo že v preteklosti odskočna deska za marsikaterega slovenskega izvajalca popularne glasbe, je tudi tokrat postreglo z zvrstno zelo raznoliko glasbo. Med skladbami, ki jih je komisija izbrala, so bili pravi šansoni, nekaj trših rockovskih melodij, trendovski orientalsko obarvani ritmi, seveda pa so prevladovale lahkotnejše popevke.

Začetki ob Blejskem jezeru
Slovenska popevka je letos upihnila že 43. svečko. Bilo je leta 1962, ko smo tudi Slovenci dobili svoj festival zabavne glasbe, ki je prva leta preživel na Bledu. Prvi zmagovalec Slovenske popevke je bil Stane Mancini s pesmijo Mandolina, na festivalu pa so luč sveta ugledali tudi takšni zimzelenčki, kot so Orion, Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč, Maček v žaklju in Dan neskončnih sanj.

Po zatišju novo življenje
V 80. letih je Slovensko popevko zajela kriza in festival je zamenjala POP- delavnica. Več kot deset let je moralo preteči, da je RTV Slovenija z legendarnega festivala obrisala prah in ga spet postavila na nebo slovenskega glasbenega življenja.