Na programu koncerta bodo tri Beethovnove skladbe. Foto: AP
Na programu koncerta bodo tri Beethovnove skladbe. Foto: AP

Nocoj pripravljajo dva koncerta Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko nemškega dirigenta Philippa von Steinaeckerja.

"Kljub negotovi zdravstveno-družbeni situaciji in skepsi ob začetku vpisa letošnjih abonmajev smo nadvse navdušeni – tako nad številom abonentov, kot in predvsem nad orkestri, komornimi zasedbami in solisti, ki so požrtvovalno sprejeli izziv izpeljave dveh koncertov v enem večeru," so zapisali v novogoriškem kulturnem domu.

Sorodna novica Partitura, ki je Ljubljani vtisnila Beethovnov pečat

Na programu koncerta bodo tri Beethovnove skladbe – Kralj Štefan, uvertura iz priložnostne glasbe, op. 117, Romanca za violino in orkester št. 2 v F-duru, op. 50, in Simfonija št. 6 v F-duru (Pastoralna), op. 68, so sporočili organizatorji. Spomnili so tudi, da letos praznujemo 250. obletnico skladateljevega rojstva.

Prepis partiture z lastnoročnimi popravki
Njegova dela bodo zazvenela v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, nekdaj imenovanega tudi Filharmonična družba. S to ima sloviti skladatelj posebno vez, saj je leta 1819, natanko eno leto po prvi izvedbi njegove Pastoralne simfonije v Ljubljani, postal eden od njenih častnih članov. V zahvalo ji je celo poslal prepis partiture z lastnoročnimi popravki, ki je danes shranjen v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Veronika Brecelj je končala dodiplomski študij na Univerzi za umetnosti v Berlinu, letos pa je z odliko magistrirala iz violine na Univerzi za glasbo v Gradcu. Je zmagovalka več državnih in mednarodnih tekmovanj, kot solistka pa je že nastopila s Simfoniki RTV Slovenija in s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije.