SF je abonmajsko shemo prenovil v obdobju negotovosti in čakanja, v katerem so glasbeniki muzicirali na daljavo. Foto: BoBo
SF je abonmajsko shemo prenovil v obdobju negotovosti in čakanja, v katerem so glasbeniki muzicirali na daljavo. Foto: BoBo

Izvedli bodo simfonično pesnitev Tako je govoril Zaratustra, ki jo je Richard Strauss zasnoval v posvetilu Friedrichu Nietzscheju, uverturo k operi Parsifal Richarda Wagnerja in tri simfonične skice Morje Claudea Debussyja, ki prikazujejo napetost med neuničljivo močjo narave, ki jo predstavlja morje, in trpljenjem posameznika, so sporočili iz SF.

Orkester SF bo prvič vodil britanski dirigent Daniel Harding. Kariero je začel kot asistent Simona Rattla pri Simfoničnem orkestru mesta Birmingham, s katerim je debutiral leta 1994. Kasneje je bil še asistent Claudia Abbada pri Berlinskih filharmonikih.

Dirigent s Švedskega radijskega orkestra
Trenutno je glasbeni in umetniški direktor Švedskega radijskega orkestra, leta 2018 je bil imenovan za umetniškega vodjo festivala Anima Mundi, pred tem je bil glasbeni direktor Pariškega orkestra in prvi gostujoči dirigent Londonskega simfoničnega orkestra, Komorni orkester Gustava Mahlerja pa mu je podelil naziv častnega dirigenta.

Redno gostuje pri Dunajskih filharmonikih, Kraljevem orkestru Concertgebouw, Berlinskih filharmonikih, Simfoničnem orkestru Bavarskega radia, Dresdenskih filharmonikih in Filharmoničnem orkestru milanske Scale. Je tudi reden gost opernih hiš in festivalov. Vodil je operne premiere v milanski Scali, na Salzburškem festivalu, v Kraljevi operni hiši Covent Garden, v Državni operi v Münchnu, na Dunajskih slavnostnih tednih in na Festivalu v Aix-en-Provence.

Grammy za najboljši operni posnetek
Njegov posnetek Brittnove opere Billy Budd je leta 2002 prejel nagrado grammy za najboljši operni posnetek. Leta 2002 mu je francoska vlada podelila naziv vitez reda umetnosti, leta 2017 pa je postal častnik umetnosti in književnosti in leta 2012 član Švedske kraljeve akademije za glasbo, piše v koncertnem listu.

SF je abonmajsko shemo prenovil v obdobju negotovosti in čakanja, v katerem so glasbeniki muzicirali na daljavo. Ker zaradi epidemioloških razmer in s tem okrnjenega števila sedežev niso mogli ponuditi zadostnega števila vstopnic za abonma, pa so za javnost odprli današnjo generalno vajo. Ta bo ob 9.30 v Gallusovi dvorani.

Koncerti abonmaja bodo ob četrtkih s petkovo ponovitvijo.