Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije so pred dnevi uradno napovedali, da bodo stavkali tudi 1. januarja. Foto: BoBo
Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije so pred dnevi uradno napovedali, da bodo stavkali tudi 1. januarja. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
Orkester med drugim zahteva odstop direktorja Damjana Damjanoviča in prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovcem. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Odstop direktorja med drugim zahtevajo zaradi blatenja in neresnic v medijih, sistematičnih nezakonitih groženj z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, šikaniranja in groženj predstavnikom zaposlenih, diskriminacije zaposlenih, netransparentnosti in nezakonitosti vodenja postopkov zasedanja delovnih mest priznanih ustvarjalcev ter zaposlovanja za določen čas v nasprotju s predpisi. Če Damjanovič ne odstopi, predlagajo, da ga iz istih razlogov razreši minister za kulturo. Foto: BoBo
Filharmonija
Med drugim je na sestanku tekla beseda o večji vlogi zaposlenih pri izbiri dirigenta. Foto: BoBo

"To se nam zdi nesprejemljivo, saj je prav ministrstvo dolžno situacijo normalizirati oziroma razrešiti," je dejala. Marina Kopše je po sestanku povzela, da je minister glede za 1. december napovedane stavke dejal, da je ta posledica notranjih sporov v instituciji, ne želi pa si, da bi izpadla kot politični spor.

Ministrstvo naj bi zahtevalo zunanjo revizijo poslovanja SF-ja
Predsednica stavkovnega odbora še pravi, da se želijo na ministrstvu prepričati, ali navedbe stavkovnega odbora, ki so jih podali v obrazložitvi svojih stavkovnih zahtev, resnično držijo. Ministrstvo bo po njenih besedah zahtevalo zunanjo revizijo poslovanja SF-ja.

O razrešitvi Damjanoviča se niso izrekli
Glede izvedbe novoletnega koncerta 1. januarja so člani stavkovnega odbora ministru predlagali, da razreši aktualnega direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča, prav tako želijo na mestu dirigenta nekoga drugega, ne pa Uroša Lajovca, čigar odstop je sicer tudi med njihovimi stavkovnimi zahtevami. O razrešitvi Damjanoviča se po besedah Marine Kopše na ministrstvu danes "niso izreki, bodo pa o tem razmišljali".

Za večjo vlogo zaposlenih pri izbiri dirigenta
Pogovarjali so se tudi o večji vlogi zaposlenih pri izbiri dirigenta. Glede tega so po besedah predsednice stavkovnega odbora na ministrstvu za kulturo pokazali pripravljenost, da bi se spremenil akt, ki se tega dotika.

Med sestankom so na ministrstvu napovedali še, da bodo po novem letu pripravili razpis za novo mandatno obdobje direktorja SF-ja. Na ministrstvu so sicer za Dnevnik že pojasnili, da je edini razlog, zakaj z razpisom hitijo, ta, da se je v javnosti uveljavilo prepričanje, da bi bilo zlasti pri razpisih s področja scenskih in glasbenih umetnosti "korektno te razpise izvajati toliko pred začetkom mandata, da bi novi direktor ob nastopu funkcije začel izvajati tudi svoj program, ne pa, da prvo četrtino mandata dokončuje program svojega predhodnika".

Na ministrstvu po sestanku niso pripravili izjave za javnost, ker niso sprejeli nobenega sklepa. Obe strani sta potrdili, da se bodo pogovori nadaljevali, po besedah Marine Kopše morda že prihodnji teden, na ministrstvu pa o datumu niso vedeli še ničesar. Naslednjega sestanka naj bi se, tako predsednica stavkovnega odbora, udeležili predstavniki stavkovnega odbora in vodstva SF-ja.

Za takojšnjo razrešitev Damjanoviča
Predstavnik strokovnega sveta SF-ja Gregor Pompe je na srečanju predstavil tudi razloge, zakaj so na ministrstvo naslovili pismo, v katerem zahtevajo takojšnjo razrešitev Damjanoviča, ki ga prepoznavajo kot glavnega krivca za stanje v SF-ju. V pismu so po besedah Marine Kopše navedeni strokovni razlogi za odstop Damjanoviča, spor orkestrašev s šefom Lajovcem pa naj bi bil pravzaprav posledica neposredovanja direktorja Damjanoviča.