Pavarotti je širšo javnost dosegel predvsem kot eden od Treh tenorjev, ko je nastopal skupaj s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Foto: EPA
Pavarotti je širšo javnost dosegel predvsem kot eden od Treh tenorjev, ko je nastopal skupaj s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom. Foto: EPA
Verona
Spominsko prireditev bo neposredno prenašala italijanska nacionalna televizija RAI. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Koncert organizira fundacija Luciano Pavarotti in prijatelji skupaj z založbo Universal Music Group, dogodek pa bo prenašala tudi italijanska nacionalna televizija. Kot je dejala Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani, bodo na dogodku sodelovali umetniki, ki so bili del Lucianovega življenja in ki jih je imel rad.

Spominskega večera se bo med drugim udeležil tudi ameriški režiser Ron Howard, ki bo v kratkem začel snemati dokumentarni film o italijanskem tenoristu. Do zdaj so prodali že 7.000 vstopnic za koncert, del dobička pa bo namenjen Agenciji Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Sonce v glasu
Koncert se bo odvil 6. septembra, ta dan pa bo svoja vrata brezplačno za obiskovalce odprla Hiša Pavarotti, ki je od leta 2015 muzej. Napovedan je tudi izid knjige s fotografijami in anekdotami iz njegovega življenja z naslovom Luciano il sole nella voce (Luciano – sonce v glasu). Načrtujejo pa tudi koncerte v New Yorku in Pekingu.

Luciano Pavarotti se je rodil 1935 v Modeni. Eden najslavnejših opernih pevcev vseh časov je zaslovel leta 1961, ko je zmagal na mednarodnem pevskem tekmovanju z interpretacijo Rodolfa iz Puccinijeve La boheme. V letih, ki so sledila, je osvojil velike odre sveta, od operne hiše Covent Garden v Londonu do Metropolitanske opere v New Yorku.

V devetdesetih letih je s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom pod skupnim imenom Trije tenorji operno umetnost približeval tudi tistim, ki jih ta dotlej ni pritegnila. Veliko je nastopal tudi s skupinami in izvajalci popularne glasbe. Umrl je 6. septembra 2007 za rakom na trebušni slinavki, star je bil 71 let.