Sopranistka Pia Brodnik in basbaritonist Marcos Fink sta predstavila album z naslovom Henri Duparc - Pesmi. Gre za samospeve francoskega skladatelja Duparca, ki je ustvarjal na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Foto: MMC RTV SLO
Sopranistka Pia Brodnik in basbaritonist Marcos Fink sta predstavila album z naslovom Henri Duparc - Pesmi. Gre za samospeve francoskega skladatelja Duparca, ki je ustvarjal na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Foto: MMC RTV SLO
Nevenka Orešič Leban in Karel Žužek
Pianistka Nevenka Orešič Leban in violinist Karel Žužek (na sliki) sta skupaj z violistom Francem Avsenekom in violončelistom Stanislavom Demšarjem na albumu Camerata Labacensis odigrala Beethovnov klavirski koncert v Es-duru in klavirski koncert v c-molu Gašperja Mašeka. Foto: MMC RTV SLO
Bor Turel
Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Bor Turel je izdal album z naslovom Zvočne pripovedi, ki je sestavljen iz dveh delov: Glasovi pokrajine v preobrazbah in Oda v višave zazrtemu grbu 2. Drugi del albuma je posvečen celjskim grofom, ki so Turela navdihnili s svojim nenadnim vzponom in propadom in usodo Veronike Deseniške. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Menart o lanski beri ZKP RTV SLO

Na tiskovni konferenci je vodja in odgovorna urednica Mojca Menart predstavila lansko bero Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Ta je bila bogata, saj je izšlo kar 18 albumov, od tega eden dvojni, in DVD. Pri uresničevanju programa so sodelovali tako Uredništvo za resno glasbo Radia Slovenija kot Mariborski radio, izdajo zgoščenk pa je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo in pri nekaterih izdajah celo sami umetniki.

Lanski "repertoar" založbe obsega zgoščenke z ljudsko, komorno, operno, džezovsko in elektroakustično glasbo ter otroške in mladinske pesmi. Gre torej za velik glasbeni razpon, ki posega tako v slovensko glasbeno zgodovino (na primer s prvimi posnetki oper, kot je Gorenjski slavček), hkrati pa predstavlja nove skladbe letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Bora Turela.

Opere in samospevi
Pri založbi je v uredniškem izboru Sama Bedjaniča izšlo več posnetkov oper. Posnetek Puccinijeve opere Madame Butterfly iz leta 1965 je bil izdan v čast 90-letnice dirigentskega mojstra Sama Hubada, izšla pa sta tudi posnetka opere Ekvinokcij iz leta 1960 Marjana Kozine in posnetek Foersterjeve opere Gorenjski slavček iz leta 1953, na katerem se na višku svojih moči predstavljata priznana slovenska operna pevca Vilma Bukovec in Rudolf Francl. Poleg posnetkov oper je založba izdala tudi operne portrete tenorista Rajka Koritnika, basbaritonista Danila Merlaka, sopranistke Nade Vidmar in mezzosopranistke Božene Glavak. Po besedah Bedjaniča so izbrali tiste odlomke oper, kjer so se po njihovem mnenju pevci najbolje odrezali.

Poleg operne glasbe je izšel tudi album s samospevi Henri Duparc - Pesmi, medtem ko violončelist Miloša Mlejnik s prijateljem iz študentskih let pianistom Rainerjem Geppom na novem albumu predstavlja sonati za violončelo in klavir Uroša Kreka ter Richarda Straussa.

Ljudska glasba in otroške pesmi
Na področje ljudske glasbe je posegel saksofonski kvartet Ensemble 4 saxess, ki je na albumu 4folk združil moč z različnimi slovenskimi skladatelji in aranžerji, ki so na njihovo pobudo na novo priredili znane slovenske ljudske napeve. Z ljudsko pesmijo pa je zaznamovan tudi album Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki predstavlja izbor odlomkov ob 40-letnici oddaje Radia Slovenija. Gre za posnetke nastale ob različnih priložnostih in po vsej Sloveniji, ki poslušalca seznanjajo z glasbenim in govornim izročilom.

Album Stonoga prikazuje delo petih generacij (od 1957 do 2007) Otroškega in mladinskega zbora RTV Slovenija in ustvarjanje različnih skladateljev, vse od Janeza Bitenca dalje.

Sodobni avtorski projekti
Album Tria Slavko Osterc je navdihnil komponist Charles Koechlin, nekatereMa druge pesmi pa so transkripcije klasičnih dela, kot so na primer Brahmsovi Madžarski plesi iz suite št. 1. Milko Lazar je svoj novi album 2004-2006 posvetil pianistu Josefu Erich Zawinulu, katerega osebnost ga zelo inspirira. Poleg omenjenih je pri založbi izšel tudi album balad Za naju Janeza Gregorca, ki je k sodelovanju pritegnil še Simfonični orkester RTV Slovenija. Eden zadnjih albumov, ki je izšel pri založbi pa so Zvočne pripovedi Bora Turela, katerega ustvarjanje posega preko ustaljenih mej akustične umetnosti in odpirajo nova področja radiofoničnosti.

Poleg obsežnega števila zgoščenk je založba izdala tudi DVD s posnetkom opere Gorenjski slavček, ki ga je za male zaslone režiral Fran Žižek. Posebnost za male ekrane prirejene opere pa je v tem, da je v celoti nastala v naravnem okolju.

Obsežen izbor, vendar malo zanimanja
Tolikšna bera pa ima vsaj malo grenkega priokusa zato, ker imajo tako založba kot umetniki sami veliko težav pri prodaji svojih izdaj. Kot je povedala vodja ZKP Mojca Menart so za večino trgovin nezanimivi, zato so se preusmerili tudi na prodajo preko spleta. Na še eno težavo, ki se dotrika predvsem mladih opernih pevcev, pa je opozoril tudi Samo Bedjanič, ki je povedal, da se njihovih nastopov skoraj ne snema, s čimer se izgublja del slovenske glasbene dediščine.

K. S.

Mojca Menart o lanski beri ZKP RTV SLO