"Na albumu Harney County so dogodki in liki izmišljeni, kraji pa so resnični in ceste tiste, po katerih sem se vozil sam. V duhu vidim, kje se ceste vzdignejo in kje zavijejo. V daljavi vidim gorovje Steens Mountain, kako se razmišljujoče nagiba visoko nad puščavo Alvord, ter občasne avtodome in bele ranče. Ti spomini na pokrajino so temelj moji glasbi in razlog, zakaj sem album poimenoval Harney County," je zapisal Eckman. Foto: Cankarjev dom
Kvartet JACK, ki ga sestavljajo violinista Christopher Otto in Ari Streisfeld, violist John Pickford Richards ter violončelist Kevin McFarland, se osredotoča na izvedbe novih del. Občinstvo navdušujejo z "eksplozivno virtuoznostjo ", "prevzemajočimi poustvaritvami ", v časniku Philadelphia Inquirer pa so njihove nastope razglasili za "najbolj spodbudne koncerte nove glasbe." Foto: Henrik Olund

Christ Eckman bo v večeru dveh glasbenih dejanj premierno predstavil album Harney County, na katerem je sodeloval s kontrabasistom Žigo Golobom, v drugem delu večera pa bo z Last Side of the Mountain Bandom igral pesmi Daneta Zajca. Harney County je nastal na podlagi glasbenikovih spominov na pokrajino v Oregonu, na kraje in ceste, po katerih se je vozil tudi sam, na poti občasno srečal kakšen avtodom ali ranč, na podlagi spominov na zavoje in oblike ceste, na gorovje Steens Mountain, ki se nagiba nad puščavo Alvord. V skladbe je želel preliti občutek neobdelanosti in zadržanosti te pokrajine.
Zajčeve besede kličejo k notam
Eckmanova glasbena poezija Daneta Zajca pa je že znana; album The Last Side of the Mountain z enajstimi uglasbenimi angleškimi prevodi pesmi Daneta Zajca je pri Založbi Sanje izšel leta 2008. Večletni projekt, posnet v Ljubljani in Pragi, pri katerem je Eckman sodeloval z različnimi prevajalci, glasbeniki in dediči Zajčeve pesniške zapuščine, je ustvaril, ker mu je Zajčeva poezija zazvenela kot glasba in njegove besede so ga klicale k temu, da k njim zapiše še note in akorde.
Uvid v iskanje in stanje sodobne glasbe
V Slovenski filharmoniji bodo v okviru cikla Predihano gostovali JACK Quartet, ki dvestopetdesetletno formo komornega kvarteta ohranja vznemirjajoče svežo, kot so zapisali v časniku Washington Post. Člani kvarteta, ki so se spoznali med obiskovanjem Eastmanovega konservatorija, navdušujejo poslušalce in kritike na najodmevnejših prizoriščih na svetu, leta 2013 pa so prejeli nagrado trailblazer za prodorne dosežke v sodobni glasbi.
Na koncertu bodo brezčasnost sodobne, svobodne misli poudarili s priredbo latinske balade Angelorum psalata minstrela Roderika, delujočega v 15. stoletju. Prvi del sporeda bodo zaokrožili s skladbo Exordium Briana Ferneyhougha, osrednjo osebnostjo gibanja "nova kompleksnost", ki je Exordium posvetil ameriškemu modernistu Elliotu Carterju. Ameriški modernizem bodo predstavili z Godalnim kvartetom Ruth Crawford Seeger, ki je bil že ob nastanku leta 1931 ocenjen za "eno najboljših ameriških del tega žanra". Popolnoma nasproten temu je kvartet angleškega skladatelja Juliana Andersona, čigar Light Music napoveduje godalni kvartet Horatia Radulescuja Before the Universe was Born.