Makedonski glasbenik Dragan Dautovski obvlada več kot dvajset različnih instrumentov, med drugim igra na zurlo, tapan, na univerzi pa poučuje kaval, gajde in tambure. Foto: Okarina etno festival
Makedonski glasbenik Dragan Dautovski obvlada več kot dvajset različnih instrumentov, med drugim igra na zurlo, tapan, na univerzi pa poučuje kaval, gajde in tambure. Foto: Okarina etno festival
Brina
Skupino Brina je pred desetimi leti ustanovila pevka Brina Vogelnik, ki si je za cilj zastavila sveže in drznejše glasbeno ustvarjanje. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Aziz Sahmaoui je odraščal ob poslušanju glasbe gnawa, glasbe verskih Sufi skupin, katerih predniki so jo prinesli čez Saharo kot sužnji iz Afrike. Že kot otrok se je pribbližal tej skrivnostni glasbi, ki kulturno povezuje arabski sever in podsaharski jug.
Aziz Sahmaoui je odraščal ob poslušanju glasbe gnawa, glasbe verskih Sufi skupin, katerih predniki so jo prinesli čez Saharo kot sužnji iz Afrike. Že kot otrok se je pribbližal tej skrivnostni glasbi, ki kulturno povezuje arabski sever in podsaharski jug. Foto: Okarina etno festival

Ta konec tedna se festival vrača na blejski grad, prizorišče, ki se je lani izkazalo z odličnimi akustičnimi razsežnostmi. Muzikolog in etnolog Dragan Dautovski, ki med drugim igra prazgodovinsko, 6.000 let staro kroglasto keramično flavto – okarino, se je s svojo štiričlansko skupino spogledoval z novimi pristopi v etnoglasbi, z dotikom džeza in atraktivne dinamične glasbe.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Sobotni večer je namenjen znanemu ansamblu iz Carigrada Taksim triu, v katerem po besedah umetniškega vodje festivala Lea Ličofa nastopajo trije fantastični glasbeniki, virtuozi na starih inštrumentih. V kompleksnem glasbenem izrazu predstavljajo tisto glasbo, ki se je preigravala v tem delu sveta že stoletja. Nedeljskih nastopajočih občinstvu ni treba posebej predstavljati, sklep prvega konca tedna je namreč rezerviran za Brino s pevko in ustanoviteljico zasedbe Brino Vogelnik.
Prihodnji konec tedna se bo cikel odvil v Zdraviliškem parku ob Blejskem jezeru, ki ga glasbeniki pogosto cenijo kot enega najlepših prizorišč v Evropi. Morda se bo s tem strinjala tudi afriška glasbena zvezda Sia Tolno, ki bo tam nastopila v petek, 9. avgusta. Glasbenica je mladost preživela v senci nemirov in vojnih grozot Sierre Leone. Na festivalu se bo predstavila s petjem v mešanici afriških plemenskih jezikov in angleščine.
Preplet starih islamskih izročil in džeza
Tudi Aziz Sahmaoui prihaja iz Afrike. Je predstavnik Tuaregov oziroma podsaharske Afrike, prostora med Malijem in Marokom, kjer igrajo skrivnostno glasbo starih islamskih izročil. Ličof napoveduje pravi etnodogodek, ki bo spet začinjen s fuzijo džeza, a temelji na bogatih koreninah starih maroških ritmov in njihovih glasbenih izročil. Tudi nastopa predskupine sobotnega večera 10. avgusta Mlade beltinške bande ne gre spregledati, pravi.
Sklepni večer bo 11. avgusta v znamenju tradicionalne glasbe vseh delov Balkana, za kar bo skrbel Vanja Muhović, ki bo s sevdalnikami po Ličofovih mnenju lepo zaokrožil letošnji etnofestival.