Julija se je v glasbeno zgodovino vpisala kot prva dirigentka na festivalu v Bayreuthu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Včasih ni bilo ženskih glasbenic, ki bi nas učile ali nam svetovale. Danes so razmere veliko boljše. V orkestrih je veliko več žensk, obenem se tudi družba vse bolj zavzema za enakopravnost spolov," je pred kratkim povedala za Guardian in spodbudila mlade dirigentke, naj pograbijo vsako priložnost, ki se jim ponudi.

Triinštiridesetletna Oksana Lyniv je bila predtem šefinja dirigentka Opere v Gradcu, julija pa je bila v 145-letni zgodovini Wagnerjevega festivala v Bayreuthu prva ženska v vlogi dirigentke. Na festivalu je dirigirala Letečega Holandca Richarda Wagnerja.

V svojem triletnem mandatu v opero želi privabiti čim več mladih
Rodila se je v ukrajinskem mestu Brody. Prvič je orkestru dirigirala pri šestnajstih letih, nato je študirala na glasbeni šoli Lisenko v Lvovu. Kot je povedala za The Guardian, so v času njenega šolanja mnoge glasbenice težje uspele, saj je bila večina dirigentov in učiteljev moških.

V svojem triletnem mandatu v opero želi privabiti čim več mladih, še pravi. Njena prva operna produkcija bo Andre Chenier skladatelja Umberta Giordana. Dirigirala bo tudi dela nekaterih svojih najljubših skladateljev, kot so Wagner, Peter Iljič Čajkovski, Richard Strauss in ukrajinski skladatelj Boris Mikolajovič Ljatošinski.

Operna hiša v Bologni je vrata odprla leta 1763 z opero Il trionfo di Clelia Christopha Willibalda Glucka, pozneje je gostila tudi Wagnerja in italijanske skladatelje Giuseppeja Verdija, Gioachina Rossinija in Vincenza Bellinija.