Tudi Luciano Pavarotti se je moral naučiti peti. Kakšna so bila učna leta mladega Luciana, izveste v oddaji Luciano Pavarotti (1935-2007), portret tenorista. Foto: Reuters
Tudi Luciano Pavarotti se je moral naučiti peti. Kakšna so bila učna leta mladega Luciana, izveste v oddaji Luciano Pavarotti (1935-2007), portret tenorista. Foto: Reuters
Mario Lanza
Luciano Pavarotti se ni 'naredil' sam. Tudi on je imel vzornike. Najvplivnejši med njimi je bil Mario Lanza.

Opernega pevca, ki so ga poznali tudi tisti, ki sicer operi nikoli ne prisluhnejo, smo spoznali na prvem programu TV Slovenija v oddaji Luciano Pavarotti (1935-2007), portret tenorista. V oddaji televizijske postaje London Weekend Television o svojem življenju govori Pavarotti sam. Gre namreč za enega redkih televizijskih pogovorov s Pavarottijem, ki so ga posneli leta 1995, ob njegovi 60. obletnici.

Nogomet nadomesti opera
V oddaji, ki je nastajala v zvezdnikovi vili v Pesaru, Pavarotti pripoveduje o svojih začetkih, o svojem glasu in o tem, kako je svoje kakovosti prvič izkoriščal v operah La Boheme in Rigoletto. O teh začetkih, pripoved o katerih spremljajo tudi arhivski posnetki iz Pavarottijevih mladih let, je spregovoril tudi tenoristov učitelj Arrigo Pola. Šele spoštovani učitelj iz Pavarottijevega rojstnega mesta Modena je odkril, da je Pavarottijev glas pravzaprav popoln in šele on je 19-letnika zaposlil s pravimi 'treningi', brez katerih iz mladega Luciana nikoli ne bi nastal velezvezdnik v svetu opere.

Srečanje z Arrigom Polom je bilo tudi tista prelomnica, po kateri je petje na mestu Pavarottijeve največje ljubezni zamenjalo nogomet. Čeprav na tega Pavarotti nikoli ni pozabil in je do smrti ostal zvesti navijač kluba Juventus.

Pred ogledaom do perfekcije Maria Lanza
Film režiserja in urednika Nigela Wattisa vključuje tudi posnetke nekaterih Pavarottijevih najbolj uspelih nastopov. Tako tistih na koncertnih odrih, kot tudi nastopov v operah. Na odru je Pavarotti blestel kot nekoč Mario Lanza, ameriški tenorist, igralec in veliki lomilec ženskih src, ki je vrhunec slave dosegel v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja. Bil je tudi Pavarottijev vzornik in na neki način tudi učitelj. Luciano Pavarotti si je namreč večkrat ogledal Lanzove filme, zvezdnika pa oponašal pred ogledalom.

Žalna knjiga v Ljubljani
Pavarottiju se bo mogoče pokloniti tudi v Ljubljani. Italijansko veleposlaništvo bo namreč v torek in v sredo, obakrat med 10.00 in 13.00 odprlo žalno knjigo, v katero bo pokojnemu tenorju mogoče zapisati zadnje besede.