Leta 1992 so za prvega umetniškega vodjo orkestra imenovali violinista Roberta Kabara, dobitnika številnih prvih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj. Foto: Sinfonietta Cracovia
Leta 1992 so za prvega umetniškega vodjo orkestra imenovali violinista Roberta Kabara, dobitnika številnih prvih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj. Foto: Sinfonietta Cracovia
Krzysztof Penderecki
Izrazna moč in neposredna veličina njegove glasbe zagotavljata poslušalcu enkratne in neponovljive trenutke. Foto: EPA
Leta 1994 je orkester začel delovati pod okriljem župana mesta Krakov in se od takrat naprej pojavlja kot Orkester kraljevega mesta Krakov. Foto: EPA
Sinfonietta Cracovia v Mariboru

V mariborski Dvorani Union je v sklopu cikla orkestrskih koncertov Mariborska filharmonija nastopil eden vodilnih evropskih komornih orkestrov Sinfonietta Cracovia z dirigentom Krzysztofom Pendereckim, ki velja tudi za enega največjih skladateljev druge polovice 20. stol.

Krakovski orkester tudi z Ireno Grafenauer
Člani Sinfoniette Cracovie so mladi in nadarjeni poljski glasbeniki. Zasedba je bila ustanovljena leta 1990 na pobudo skupine mladih umetnikov, povezanih z Akademijo za glasbo v Krakovu. Med svojim dolgoletnim delovanjem so uspešno koncertirali na festivalih in v koncertnih dvoranah doma in v tujini, zbrali številne dobre kritike, posneli nekaj zgoščenk, med katerimi je zadnja tudi nagrajena, sodelovali z izjemnimi ustvarjalci, tudi s slovensko flavtistko Ireno Grafenauer, in vedno znova navduševali občinstvo. Leta 1998 je orkester prejel nagrado Evropske kulturne fundacije. Od leta 2001 je njihov glavni gostujoči dirigent Američan John Neal Axelrod.

Za Pendereckega Sinfonietta Cracovia na posebnem mestu
Obsežna vokalno-instrumentalna dela Krzysztofa Pendereckega, enega največjih skladateljev druge polovice 20. stoletja, ponazarjajo sintezo avantgarde in tradicije, njihova izvedba pa pogosto zahteva povečane orkestre in zbore ter soliste izjemnih sposobnosti. Napisal je številna instrumentalna dela, oratorije in operete. Od leta 1972 Penderecki poleg skladateljevanja velikokrat prevzema tudi dirigentsko vlogo. Dirigiral je številnim priznanim orkestrom, med drugim tudi Münchenski filharmoniji in Londonskemu simfoničnemu orkestru, posebno mesto pa ima sodelovanje s Sinfonietto Cracovio.

Že od leta 1958 je tudi profesor na Akademiji za glasbo v Krakovu, kjer je pozneje prevzel tudi funkcijo rektorja. Je član Kraljeve akademije za glasbo v Londonu, Akademije za umetnost v Berlinu, Kraljeve irske akademije za glasbo v Dublinu in drugih sorodnih institucij ter dobitnik številnih nagrad, med njimi tudi nagrade medicean, sibelius, herder, jurzykowski in nagrade izraelske fundacije Karla Wolfa. Je imetnik častnih doktoratov univerze v Rochesterju, Leuvenu, Bordeauxu, Beogradu, Poznańu, Varšavi, Glasgowu in univerze Georgetown v Washingtonu.

Za mariborski spored so člani orkestra s Pendereckim na čelu izbrali dela Žalna glasba Witoslava Lutoslawskega, Koncert za godalni orkester Gracyne Bacewicz, Simfonija št. 3 v a-molu op. 56 Škotska Felixa Mendelssohna-Bartholdyja in avtorsko delo Pendereckega Sinfonietto za godala .

Sinfonietta Cracovia v Mariboru