The National so zagrebško občinstvo očarali novembra, 6. julija pa jih pričakujemo v ljubljanskih Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
The National so zagrebško občinstvo očarali novembra, 6. julija pa jih pričakujemo v ljubljanskih Križankah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Paul Giamatti je eno svojih najboljših vlog ustvaril v filmu Stranpota (2004). Prinesla mu je tudi nominacijo za zlati globus za najboljšega igralca v glavni vlogi. Za oskarja je bil nominiran za stransko vlogo v filmu Cinderella man: legenda o boksarju (2005). Foto: EPA

Člani The National so bili navdušeni nad filmom Win Win. Pravzaprav tako zelo navdušeni, da so bili, ko jih je režiser Tom McCarthy prosil, naj zanj napišejo glasbo, malce zaskrbljeni, da njihova pesem ne bo zadovoljila pričakovanj. Kot je pred kratkim povedal pevec skupine Matt Berninger v intervjuju, so bili resnično živčni, ker jih je skrbelo, da njihova pesem ne bo ustrezno kronala konca filma, ki je vse člane zasedbe očaral.

V omenjenem filmu nastopa Paul Giamatti kot Mike Flaherty, odvetnik, čigar glavne stranke so starejši someščani iz malega kraja v New Jerseyju. A stvari se hitro zasukajo, ko Flahertyjevi odvetniški pisarni ne gre najbolje in se odloči, da bo za dodaten zaslužek skrbel za ostarelega gospoda. "V paketu" dobi v oskrbo tudi njegovega najstniškega vnuka, izurjenega rokoborca, kar je pravzaprav Flahertyju pisano na kožo, saj je tudi trener rokoborbe na srednji šoli.

Kako podaljšati prijetno vznemirjenje?
"Tom je naslikal neverjetno realističen in iskren portret običajnih ljudi - prikazal je njihovo junaško stran, pa tudi neuspehe," pravi Berninger in dodaja, da so v skupini po ogledu filma čutili prijetno vznemirjenje. Njihov cilj je bil napisati pesem, ki bi to prijetno vznemirjenje pri gledalcih podaljšala za nekaj časa.

In ustvarili so Think You Can Wait, krhko, a intenzivno skladbo, ki jo lepo zaokroža Berningerjev prepoznavni bariton. Napisala sta jo on in kitarist Aaron Dessner. Skupino sicer sestavljajo še Aaronov brat Bryce Dessner in še en "komplet" bratov, Scott in Bryan Devendorf. Pri nastajanju pesmi je sodeloval producent Peter Katis, ki je s skupino ustvarjal album Boxer, slišite pa lahko tudi glas gostujoče pevke Sharon Van Etten.

Majhna vaja v pisanju novih pesmi
Pesem so The National napisali, ko so bili na turneji. Tokrat so prvič pisali skladbo posebej za film, a po besedah pevca to ni bilo pretežko. Pravi, da je bil časovni okvir popoln, saj še niso pripravljeni na ustvarjanje naslednika njihovega albuma High Violet, ki je požel odlične kritike. Tako je bilo skladanje pesmi za športno komično dramo Win Win kot majhna vaja v pisanju novih pesmi.

Film, ki je na filmskem festivalu Sundance dobil odlične kritike, je prejšnji teden doživel premiero v New Yorku in Los Angelesu, po vseh ZDA ga bodo začeli predvajati aprila. Soundtrack za Win Win je na spletu že dostopen, zgoščenka in vinilka prihajata na police aprila.

The National, ki se bodo 6. julija ustavili tudi v ljubljanskih Križankah, bi morali pred dnevi nastopati na Japonskem, a so urnik spremenili zaradi uničujočega potresa in cunamija. "Spremljamo vsak trenutek in molimo, da ne bo še veliko slabše. Veliko prijateljev imamo tam. Na srečo so vsi v redu," še pravi Berninger.

Pesem Think You Can Wait poslušajte v priloženem posnetku, oglejte si tudi napovednik za film Win Win.