K zasedbi se bo vrnil Roger Waters. Foto: epa
K zasedbi se bo vrnil Roger Waters. Foto: epa
Roger Waters, ustanovitelj zasedbe Pink Floyd. Foto: epa
Michael Stipe (R. E. M.) Foto: epa

V Hyde Parku bodo tako tisti srečneži, ki so v žrebu prejeli vstopnice, lahko prisluhnili Rogerju Watersu, Davu Gilmourju, Nicku Masonu in Richardu Wrightu. Waters je z zasedbo zadnjič nastopil leta 1981, ko so koncertirali v Earl's Courtu, ravno tako v Londonu.

Gilmour je medijem dejal, da so spori, ki sta jih imela v preteklosti z Watersom, nepomembni v primerjavi s pomembnostjo sporočila projekta Live 8. Ob napovedi nastopa je še dodal: "Kot večina ljudi želim tudi jaz narediti vse, kar je v moji moči, da bi prepričal voditelje G-8 k večjim obvezam za zmanjšanje revščine in povečanje pomoči tretjemu svetu."

Prekaljeni rockovski mački
Pink Floyd sicer veljajo za eno največjih rockovskih skupin vseh časov. Prvo ploščo so izdali leta 1967, leto pozneje pa se je zasedba oblikovala v sestavi, ki se bo 2. julija predstavila v Londonu. Med legende so se pinkfloydovci zapisali z albumi, kot so The Piper at the Gates of Dawn (1967), The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975) in Momentary Lapse of Reason (1987), zadnji studijski album zasedbe pa je The Division Bell iz leta 1994.

Ob zasedanju skupine G-8
Live 8 bodo 2. julija s koncertom opozarjali na revščino v Afriki in pozivali bogate države in njihove prebivalce, naj povečajo pomoč ogroženim državam in jim odpišejo dolg. Koncerti časovno sovpadajo z bližnjim vrhom držav skupin G-8, ki bo 6. julija potekal v bližini Edinburgha na Škotskem. Na dan zasedanja bodo priredili koncert tudi v Edinburghu, 4. julija pa bo imel svoj dobrodelni koncert tudi Elton John.

Odri se bodo šibili pod težo imen
Na koncertih, ki jih bodo 2. julija priredili v evropskih prestolnicah Londonu, Rimu, Parizu, Berlinu in Philadelphii (ZDA), se bo predstavila cela vrsta znanih imen, med katerimi so na primer U2, R. E. M., Madonna, Robbie Williams, Paul McCartney, Elton John, Sting, Jamiroquai, N'Dour, Duran Duran, Maroon 5, Stevie Wonder in P. Diddy.