Prvenec Doin' Basie's Thing je Big Band DOM snemal v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: Big Band DOM
Prvenec Doin' Basie's Thing je Big Band DOM snemal v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: Big Band DOM
Big Badn DOM, ZKP RTv SLO
Skladbe za ploščo so glasbeniki poiskali v repertoarju Counta Basieja, aranžmaji pa so delo Sammyja Nestica ter Quincyja Jonesa. Foto: ZKP RTV SLO

A prva zgoščenka ni edina stvar, po kateri si bo Big Band DOM, ki ga vodi Braco J. Doblekar, zapomnil preteklo leto. V njem so z zagnanim in prepričljivim igranjem osvojili prvo mesto na 3. državnem srečanju big bandov na Koroškem, od leta pa so se poslovili na ljubljanskem Mestnem trgu, kjer so v novo leto popeljali ostale navdušence džeza.

Težki aranžmaji Sammyja Nestica in Quincyja Jonesa
Čeprav je znano, da se pri nas z džezom ne da živeti, se fantje (njihova povprečna starost je komaj 21 let) z Bracom J. Doblekarjem na čelu ne dajo in svoje šestletno delovanje so nagradili s ploščo, ki je izšla pri ZKP RTV Slovenija. Na plošči najdemo 8 skladb iz repertoarja velikega džezovskega glasbenika Counta Basieja, aranžmaji pa so delo Sammyja Nestica ter Quincyja Jonesa. "Vsi soli so muzikalni, sodobni in domiselni, skupna igra klena in prepričljiva, ritem sekcija trdna. Plošča zares swinga," je o plošči zapisal skladatelj in aranžer Janez Gregorc.

Začetki Big Banda DOM segajo v leto 2002, ko je Braco J. Doblekar, ki se ga nekateri morda najbolje spomnite kot člana skupin September in Hazard, v dislocirani enoti Videm – Dobrepolje ustanovil Dobrepoljski orkester mladih kot sekcijo Kulturnega društva Godba Dobrepolje. Pred tem je kot učitelj na glasbeni šoli Grosuplje pet let vodil Big Band Grosuplje.

M. K.