Ob Dediću je bila v bolnišnici ves čas njegova žena, tudi znana hrvaška pevka Gabi Novak, s katero sta bila poročena 42 let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ob Dediću je bila v bolnišnici ves čas njegova žena, tudi znana hrvaška pevka Gabi Novak, s katero sta bila poročena 42 let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Konec julija so Dedića, ki je bil doma iz Šibenika, pripeljali v bolnišnico, kjer je bil na intenzivni negi, v zadnjih 24 urah pa se mu je stanje še poslabšalo, saj so mu odpovedale tudi ledvice. Bitko za življenje je izgubil v ponedeljek zvečer, pišejo hrvaški mediji.

Pred dvema tednoma so priljubljenemu pevcu v Krapinskih toplicah vstavili umetni kolk. Poseg so opravili brez zapletov in zdravniki so predvidevali, da bo okreval čez dva meseca, a so se nato, ko je že prišel v domačo oskrbo, pojavile komplikacije. Njegove težave s kolkom so bile sicer posledica padca pred letom in pol. Leta 2004 so mu v Padovi presadili jetra. Po tej operaciji je moral redno jemati zdravila, ki zmanjšujejo imunski odziv telesa.

Izjemno plodovit umetnik
Dedić je leta 1964 na glasbeni akademiji v Zagrebu diplomiral iz flavte, nato pa igral v številnih ansamblih in orkestrih, vodil pa je tudi lastni kvintet flavt. Več desetletij je koncertiral po Evropi in posnel približno 40 glasbenih albumov na vinilnih ploščah. Za svoja dela je prejel številne nagrade. Njegova verjetno najbolj priljubljena skladba je Ne daj se, Ines, za katero je napisal besedilo in glasbo, interpretiral pa jo je igralec Rade Šerbedžija. Dedić je v Sloveniji poznan tudi kot interpret pesmi Pegasto dekle Jureta Robežnika.V Ljubljani je nastopil tudi ob 50. obletnici Slovenske popevke.

Dedić je bil tudi književnik. Sprva je besedila svojih pesmi objavljal v številnih hrvaških časnikih, leta 1971 pa je izdal svojo prvo knjigo Brod u boci (Ladja v steklenici), ki je bila prodana v nakladi 60.000 izvodov. Njegove naslednje knjižne izdaje so: Narodne pjesme, Pjesnikov bratić, Zamišljeno pristanište, Pjesnik opće prakse, Poesia e conto, Čagalj, 101 pjesma, Kiša – Rain, Hladni rat in druge.

Pogosto je pisal tudi pesmi za otroke, za dalmatinske klape, za radijske in televizijske reklamne spote ter glasbo za več kot 100 gledaliških in lutkovnih predstav. Uglasbil in interpretiral je tudi mnogo besedil hrvaških pesnikov ter zložil glasbo za risane in igrane filme (Glembajevi, Živa istina, Donator, Vlak u snijegu itd.).

Njegov prvi album prišel v MoMA
Medtem ko je bil glasbenik v bolnišnici, ga je dosegla vest iz ZDA, da se je njegov prvi album Čovjek kao ja iz leta 1969 znašel v zbirki newyorškega Muzeja sodobne umetnosti (MoMA). Z njim je Dedić požel velik uspeh. Album je osvojil naziv zlate plošče in bil prodan v 60.000 izvodih.


Interpretaciji pesmi Arsena Dedića: Ne daj se, Ines ter Popoldanska pesem. Prisluhnite TUKAJ.

Arsen Dedić je kot gost nastopil na 50. Slovenski popevki.

Sve što znaš o meni

Zagrli me

Kuća pored mora

Nisam ti dospio reći

Moderato cantabile