Med z romantično nostalgijo nabitim večerom je verjetno tudi glasbenike kdaj 'prijelo', da bi zapeli skupaj z nastopajočimi. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Med z romantično nostalgijo nabitim večerom je verjetno tudi glasbenike kdaj 'prijelo', da bi zapeli skupaj z nastopajočimi. Foto: Darko Koren/RTV Slovenija
Slovenska popevka v Križankah

V ljubljanskih Križankah se je namreč odvil galakoncert dveh legendarnih slovenskih glasbenikov zabavne glasbe in džeza, Mojmirja Sepeta in Jureta Robežnika v spremstvu Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Obiskovalci koncerta in poslušalci prvega programa Radia Slovenija, ki je koncert v živo prenašal, so lahko prisluhnili uspešnicam, kot so Poletna noč, Na vrhu nebotičnika, Med iskrenimi ljudmi, Lastovke in mnogim drugim.

Kdo-je-kdo Slovenske popevke
Koncert so popestrili številni gostje, in sicer Elda Viler, Alenka Godec, Darja Švajger, Vita Mavrič, Anika Horvat, Eva Hren, Ana Dežman, Irena Vrčkovnik, Eva Černe, Branka Kraner, Lado Leskovar, Anžej Dežan, Andraž Hribar, zbor Perpetuum Jazzile, pianist Bojan Gorišek in saksofonist Tadej Tomšič.

Večer je vodila Ivana Šundov, scenarij je prispeval Jure Longyka. Združena Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija so vodili Mojmir Sepe, Lojze Krajnčan in Patrik Greblo. Posnetek koncerta pa si lahko ogledate v soboto ob 21.00 na drugem programu Televizije Slovenija.

Zemlja pleše na zimzelene uspešnice
Mojmir Sepe, ki je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral klavir in trobento, je glasbeno kariero začel leta 1950 pri Plesnem orkestru radia Ljubljana. Glasbenik, ki je pri svojem ustvarjanju izhajal iz džeza in svinga, se je podpisal pod več zimezelenih slovenskih popevk, med katerimi so poleg Poletne noči še Zemlja pleše, Med iskrenimi ljudmi, Brez besed, Nasloni se name, V kavarni tam pri mostu, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Ribič, ribič me je ujel in druge.

Skladatelj Jure Robežnik je avtor prek 150 glasbenih del, med katerimi so najbolj znane slovenske popevke Pegasto dekle (besedilo Elza Budau), Orion (besedilo Gregor Strniša), Ljubljančanke (besedilo Dušan Velkaverh), Maja z biseri (besedilo Dušan Velkaverh), Vrtiljak (besedilo Gregor Strniša) in druge.

Slovenska popevka v Križankah