V zadnjih letih je Levine pomembno prispeval h krepitvi nove generacije pevcev, kot sta sopranistka Angela Meade in tenorist Matthew Polenzani. Leta 1980 je namreč začrtal program za vzgojo pevskega podmladka. Foto: EPA
V zadnjih letih je Levine pomembno prispeval h krepitvi nove generacije pevcev, kot sta sopranistka Angela Meade in tenorist Matthew Polenzani. Leta 1980 je namreč začrtal program za vzgojo pevskega podmladka. Foto: EPA
false
"V zgodovini opere ni dirigenta, ki bi dosegel to, kar je Jim v svoji epski karieri v Metu," je dejal generalni direktor Meta Peter Gelb. Foto: EPA

Kot so pojasnili v operi, se je v zadnjih letih 72-letni Levine spopadal s posledicami Parkinsonove bolezni, zaradi česar je težko uresničeval urnik nastopov v Metu. Po koncu letošnje sezone bo Levine postal častni umetniški direktor in bo še vedno sodeloval z opero, in sicer bo še naprej bedel nad programi za mlade talente. V svoji karieri je Levine vodil več kot 2.500 uprizoritev v Metu.

Svojo kariero v Metu je začel junija 1971 v Puccinijevi Tosci in dve leti pozneje postal glavni dirigent, v sezoni 1976-1977 pa umetniški direktor. V svoji bogati karieri, v kateri je Met postavil na svetovni glasbeni zemljevid, je dirigiral v 85 operah. Med drugim je delal tudi s slovitimi tremi tenorji: Lucianom Pavarottijem, Josejem Carrerasom in Placidom Domingom, ki so močno pripomogli k popularizaciji opere v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Do konca sezone bo Levine vodil načrtovane uprizoritve Verdijeve opere Simon Boccanegra z Domingom, sledil bo Mozartov Beg iz seraja. Dirigiral bo tudi v prihodnji sezoni, ko bo med drugim obnovil Verdijevega Nabucca, prav tako z Domingom v naslovni vlogi.

Levine ponosen na doseženo delo
Parkinsonova bolezen ga je že leta 2011 prisilila k dvoletnemu počitku, po vrnitvi na glasbene odre pa je dirigiral z vozička, poroča BBC. "Zelo ponosen sem, kar nam je uspelo doseči kot ansamblu, od tega, da smo razširili repertoar, da smo vključili nova, redko izvedena dela, do tega, da sta se naša orkester in zbor razvila v ena najboljših v glasbenem svetu," je ob napovedi slovesa dejal Levine. "Čeprav na odru ne morem preživeti toliko časa, kot bi ga želel, sem zadovoljen, da bom nastopil novo vlogo in tako ohranil globoke umetniške vezi z Metom."

Z Levinovim odhodom se končuje določeno obdobje v Metu. Od njenega razcveta v 70. in 80. letih, ko so njeni vodilni solisti, kot sta sopranistki Leontyne Pryce in Joan Sutherland, dosegli mednarodni sloves, je bil Levine povezava vse do današnjih dni.