Ati Soss (1930–1986) je bil dolgoletni prvi altist Plesnega orkestra Radia Ljubljana in med prvimi improvizatorji v džezu pri nas. Foto: Radio Slovenija
Ati Soss (1930–1986) je bil dolgoletni prvi altist Plesnega orkestra Radia Ljubljana in med prvimi improvizatorji v džezu pri nas. Foto: Radio Slovenija

Big Bandu so se pridružili še člani Simfoničnega orkestra, kot solista sta nastopila pevka Saša Lešnjek in klarinetist Matej Kužel. Večer je potekal pod vodstvom Lojzeta Krajnčana, prisluhniti mu je bilo mogoče v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija ali si ga ogledati na spletni strani Prvega programa oziroma pod tem prispevkom. Večer, ki ga je povezoval Milan Krapež, je bil prepleten s Sossovimi instrumentalnimi skladbami in popevkami.

Diplomirani klarinetist in pravnik
Ati Soss, s pravim imenom Karel Soss, se je rodil 5. maja 1930 v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je končal študij klarineta. Glasbeno kariero je začel v zasedbi Veseli berači, jo nadaljeval v Akademskem plesnem orkestru in zasedbi Ad Hoc, leta 1950 pa se je kot saksofonist in klarinetist pridružil takratnemu radijskemu orkestru.

Slišati ga je bilo mogoče tudi v drugih radijskih ansamblih, med drugim v ansamblu solistov Plesnega orkestra Radia Ljubljana (Ljubljanski jazz ansambel), veljal pa je tudi za glavni steber ansamblov Jureta Robežnika in Mojmirja Sepeta.

Glasbena legenda že za časa življenja
Sossa, ki je bil po izobrazbi tudi pravnik, pogosto povezujemo s slovensko popevko, saj je avtor številni zimzelenih melodij, med katerimi najdemo na primer skladbe V Ljubljano, Včeraj danes jutri, Na zmajskem mostu in Ura brez kazalcev. Zložil je več kot 400 skladb, posvečal pa se je tudi aranžiranju in dirigiranju zabavne, plesne in instrumentalne glasbe. V glasbeni spomin se je zagotovo najbolj vtisnil z uspešnicami v interpretaciji Elde Viler.

Ob ustvarjanju v popularni glasbi se je Soss odlikoval tudi kot izvrsten skladatelj in klarinetist v džezu. Več let je vodil ansambel pod svojim imenom, bil pa je tudi vodja sekcije za džezovsko glasbo Društva slovenskih skladateljev. Ati Soss je s svojim ustvarjanjem nedvomno pustil neizbrisen pečat v slovenski glasbi in je že za časa življenja postal glasbena legenda, leta 1980 so ga ovenčali z nagrado Prešernovega sklada za prispevke k slovenski džezovski glasbi. Poslovil se je 21. septembra 1986.

Sobotni glasbeni večer: Koncert ob 90-lentici rojstva Atija Sossa