Dirigentu so se pridružili glavni akterji izvedbe opere Madame Butterfly. Foto: RTV SLO/M. K.
Dirigentu so se pridružili glavni akterji izvedbe opere Madame Butterfly. Foto: RTV SLO/M. K.
Samo Hubad
Samo Hubad je v svoji dolgoletni karieri med drugim vodil Slovenske filharmonije in bil vodjadirigent Simfonikov RTV Slovenija. Foto: RTV SLO/M. K.
Samo Hubad
Samo Hubad se med drugim lahko pohvali z nazivom častnega dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Lojze Lebič o Samu Hubadu

Prvi stereofonski posnetek večjega glasbenega dela na Slovenskem, ki ga je izdala Založba kaset in plošč natanko dan pred maestrovim visokim jubilejem (praznuje ga 17. julija), ponovno obuja Puccinijevo opero Madame Butterfly, ki jo je pod Hubadovo dirigentsko taktirko izvedel tedanji orkester Radia Ljubljana.

"Ta arhivski material je zgodovinski material in tega se je treba zavedati. To je vse, kar imate," je ob slovesnosti, ki so ga starosti slovenskih dirigentov pripravili v avli Radia Slovenija. Ob dogodku so prišli skladatelju voščit tudi drugi akterji izvedbe opere. Kot solisti so se takrat predstavili sopranistka Vanda Gerlovič, mezzosopranistka Božena Glavak, tenorist Rudolf Francl in baritonist Samo Smerkolj, zborovodja pa je bil Lojze Lebič. Slavljencu je nekaj besed naklonil tudi tonski mojster Sergej Dolenc, ki se je vrnil v čas, ko so se filharmoniki odpravili na "počitnice" in dobili prostor, kjer so lahko posneli opero.

"Jaz sem presrečen, da je toliko ljudi prišlo in me v resnici sprejelo s to dobrohotnostjo," je za MMC povedal Hubad, ki se je na prireditvi zahvalil tudi vsem, ki so ga tako sprejeli in z njim skozi vsa ta leta sodelovali.

Praznični dan na programu ARS
Hubadove obletnice so se spomnili tudi na radijskem programu ARS, ki je slavljencu posvetil cel dan. S Hubadovim imenom je bil tako ali drugače zaznamovan celoten program, zlasti Glasbeni portret tedna, Koncertni dogodki na tujem, kjer je bilo mogoče prisluhniti Tokijskemu simfoničnemu orkestru pod Hubadovo taktirko, dirigent je bil tudi večerni gost, dan pa je sklenil Simfonični večer po izbiri Sama Hubada. Kot je praznični dan na ARS-u napovedala povezovalka programa Ajda Kalan, so zamisel za pripravo posebnega dne omogočili izjemna kakovost, repertoarna raznovrstnost in velik obseg odličnih arhivskih posnetkov radijskega arhiva.

Bogata kariera vodilnega slovenskega dirigenta
V Ljubljani rojeni dirigent je bil v vsem svojem dejavnem obdobju vodilni slovenski dirigent, deloval je kot direktor SNG Opera in balet Ljubljana, vodjadirigent Slovenske filharmonije ter vodjadirigent Simfonikov RTV Slovenija. Svojo kariero je začel leta 1943 v ljubljanski Operi, kjer je leta 1998 postal tudi njen ravnatelj in na tem mestu deloval do leta 1951. Zatem je šest let deloval v zagrebški Operi, kot redni koncertni dirigent Slovenske filharmonije pa je neredno nastopal tudi pred slovenskim občinstvom. Leta 1966 je nastopil kot vodjadirigent Radijskega simfoničnega orkestra, ki je prav pod njegovim vodstvom zaslovel kot eden vodilnih tovrstnih ansamblov v takratni Jugoslaviji.

Ljubezen do glasbe ga je popeljala tudi na številna gostovanja v tujino; med drugim so ga povabili v Švico, Italijo, Avstrijo, na Madžarsko, Finsko in Poljsko, v Sovjetsko zvezo, Nemčijo Turčijo Francijo, gostoval pa je tudi skoraj v vseh evropskih državah in Aziji. V njegovi bogati in razvejani dirigentski karieri je prevladovala glasba 19. in 20. stoletja, posebno mesto pa so zavzemala dela sodobnih slovenskih in jugoslovanskih avtorjev. Za svoje delo je dvakrat prejel Prešernovo nagrado, trikrat pa je bil nagrajen za najboljšo interpretacijo na Festivalih jugoslovanske glasbe na radiu.

Maja Kač

Lojze Lebič o Samu Hubadu