Ponedeljke posvečajo šanson kabareju in tako bo pojutrišnjem, torej 2. julija, v atriju nastopila Svetlane Makarovič z gosti. Foto: Borut Peterlin/Festival Poleti v Nuk
Ponedeljke posvečajo šanson kabareju in tako bo pojutrišnjem, torej 2. julija, v atriju nastopila Svetlane Makarovič z gosti. Foto: Borut Peterlin/Festival Poleti v Nuk
Zala Smolnikar
V sklopu, ki je namenjen predstavitvi mladih glasbenikov, bo jutri, 1. julija, prva na oder stopila Zala Smolnikar. Foto: Osebni arhiv
Kamniti čevlji
Srede so posvečene gledališkemu ustvarjanju: 4. julija bo na sporedu igrano-plesna avtorska predstava Kamniti čevlji v režiji Anje Mejač. Foto: Arhiv AGRFT/Željko-Stevanić

Kot pravijo v Kulturno-umetniškem društvu Arhiteka, ki dogodek organizira, želijo namreč s festivalom Poleti v Nuk ponuditi možnost udejstvovanja novim generacijam umetnikov, ki v današnjem času težko najdejo prostor, kjer bi bili deležni celostne podpore.

Poleti v Nuk zvečer odpira nastop etno bande Poseben gušt, do 21. julija pa se bodo v atriju odvili različni glasbeno-gledališki dogodki. Trije festivalski tedni so vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu pa je namenjen en dan v tednu.

Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Program obsega različne glasbene zvrsti in druga umetnostna področja. Nedelje so rezervirane za mlade ustvarjalce, ponedeljek je posvečen šansonskemu kabaretu, torkove večere bodo zavzeli kantavtorji, v sredo se bo atrij preobrazil v gledališče, glasba svetov bo na sporedu v četrtek, petek je rezerviran za tematski sklop Glas pri nas, teden pa bo zaokrožila sobotna posebna izdaja.

Med mladimi ustvarjalci se bodo predstavili Zala Smolnikar s spremljevalno skupino, štiričlanska skupina iz predmestja Ljubljane Strip, ki jo sestavljajo Klemen Lampret, Timotej Jerman, Anže Erjavec in Klemen Kogovšek, ter z avtorskimi skladbami o življenju in ljubezni Primož Križaj.

Od uveljavljenih gostov bo na oder stopila Svetlana Makarovič z gosti, s katerimi bo ponudila šansonski kabaret Kdor gleda ljudi skozi mačje oči. Prisluhniti bo mogoče tudi šansonskemu kabaretu Grand Pok, ki prepleta kabaret, pesmi iz muzikalov in prvine klovnovskega gledališča, ter izvedbi omenjene zvrsti Kaye Tokuhisa z gosti.

Ob kantavtorskih večerih bodo obiskovalci prisluhnili Adiju Smolarju, Jerneju Dirnbeku in Davorju Klariču, ki sta nastop naslovila Z muziko o vinu in ljubezni (in o vsem, kar spada zraven ...), ter v zadnjem festivalskem tednu istrskemu kantavtorju Rudiju Bučarju.

Sreda je dan za gledališče
Glasbene večere v atriju Nuka bodo v sredo povezale igrano-plesna avtorska predstava Kamniti čevlji v režiji Anje Mejač, monodrama Devetsto Kristiana Koželja, ki govori o genialnem džezpianistu Dannyju Boodmanu T. D. Lemonu, ter poetična monodrama Toma Vebra Realizem je rezerviran za klovne.

Festival se bo poslovil z Leo Sirk
Glasbo svetov bodo izvajali kvartet Mascara, zasedba Ira Roma in etnorockovska skupina Aritmija. V petek pa bodo nastopili Zlatko, Boštjan Nipič - Nipke in Rok Terkaj - Trkaj. Sobotna posebna izdaja bo v Nuk pripeljala skupini Brest in Patetico ter primorsko glasbenico Leo Sirk, ki bo peto izdajo festivala tudi zaključila.