"Kupujte resnične plošče v resničnih trgovinah, ali pa pridem k vam domov in se zderem na vašo mamo." - Ian Gillian (Deep Purple) Foto: Reuters
Industrija je že pred leti opazila porast v prodaji vinilk; ta tradicionalni format je v resnici doživel preporod. Več kot četrtina vinilk je menda prodana kot umetnost za na steno. Foto: Reuters

Akcija, ki se poklanja prodajalnam s ploščami, se je v zadnjih letih iz Severne Amerike razširila tudi na druge celine.

Dan ploščarn bo letos 16. aprila in na ameriškem glasbenem trgu bo ob tej priložnosti izšlo več kot 300 posebnih izdaj.


Hendrixov studio še živi
Organizatorji so razkrili najnovejšo ponudbo studia Electric Lady v newyorški soseski Greenwich Village, ki ga je zgradil Jimi Hendrix. Studio namerava spet izdati več klasičnih albumov, ki so nastali v njem. Prvega bodo v prodajo ponudile legendarni debitantski album Horses botre panka Patti Smith.

Tega dne bodo izšle tudi tri izdaje januarja preminulega Davida Bowieja, med drugim plošča s šestimi pesmimi, ki jih je leta 1966 posnel za svojo zgodnejšo založbo Pye v Veliki Britaniji.

Bob Dylan bo na dan ploščarn zastopan s posnetkom štirih pesmi s prihajajočega albuma Fallen Angels, ki bo izšel maja, čeprav bo plošča izšla na Japonskem, kjer se bo takrat mudil na turneji.

Metallica v Bataclanu
Dan ploščarn bo letos posvečen žrtvam terorističnih napadov novembra lani v Parizu, kjer so islamski skrajneži v nočnem klubu Bataclan ubili 90 ljudi. Skupina Metallica, ki akcijo podpira že ves čas, je že napovedala, da bo izdala koncert, ki ga je leta 2003 izvedla v omenjenem klubu. Prihodek bo namenila žrtvam napadov.

Med novimi izdajami, posvečenimi pariškim žrtvam, bo tudi posnetek v živo izvedene skladbe Roadhouse Blues skupine The Doors, ki ima v Franciji veliko oboževalcev. Izkupiček od prodaje bodo žrtvam s svojimi izdajami namenili tudi duo Twenty One Pilots in metal bend Anthrax.

"Retromoda" je pomagala tudi vinilkam
Svetovni trg gramofonskih plošč se je v zadnjem desetletju okrepil, po podatkih Mednarodnega združenja fonogramske industrije (IFPI) samo v letu 2014 za skoraj 55 odstotkov. Prodaja je narasla predvsem zaradi glasbofilov v zahodnih državah in na Japonskem. Vendar pa vinil še vedno predstavlja zgolj dva odstotka svetovne glasbene industrije, ki se je drastično spremenila na račun vse bolj priljubljene pretočne glasbe.

Letošnji dan ploščarn bo ponudil tudi dokumentarni film The Smart Studios Story o snemalnem studiu v Madisonu v ameriški zvezni državi Wisconsin, v katerem so nastali legendarni albumi, kot sta Nirvanin Nevermind ali Gish zasedbe Smashing Pumpkins.