Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Marko Filli med drugim pravi, da na zavodu ne oporekajo najmanj 40-odstotnemu deležu slovenske glasbe, predlagajo pa, da se slovenska glasba enakomerno predvaja podnevi in ponoči. Foto: BoBo
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Marko Filli med drugim pravi, da na zavodu ne oporekajo najmanj 40-odstotnemu deležu slovenske glasbe, predlagajo pa, da se slovenska glasba enakomerno predvaja podnevi in ponoči. Foto: BoBo
Glasbene kvote - albumi slovenskih in tujih glasbenih skupin
Določba zakona radijskim postajam nalaga predvajanje 60 odstotkov deleža skupne kvote slovenske glasbe med 6. in 19. uro. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Radio
Programski svet RTVS je brez glasu proti izglasoval sklep, s katerim se je zavzel za enakomerno razpršenost slovenske glasbe čez ves programski čas na način, da bo njen delež tako v dnevnem kot nočnem času znašal 40 odstotkov. Foto: BoBo
Radijske kvote postale zakon

Novela zakona predvideva, da mora radijska postaja med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za komercialni radio znaša najmanj 20 odstotkov vse predvajane glasbe, za javni radio pa najmanj 40 odstotkov.

Koalicijske poslanske skupine so že pred glasovanjem napovedale, da bodo predlog novele podprle, a nameravajo zakon po sprejetju znova novelirati. O noveli so poslanci ponovno odločali po tistem, ko je državni svet na besedilo zakona izglasoval odložilni veto.

Glasbene kvote - albumi slovenskih in tujih glasbenih skupin
Anita Koleša je v imenu poslancev SMC-ja dejala, da imajo sicer nekaj pomislekov glede določbe zakona, ki radijskim postajam nalaga predvajanje 60 odstotkov deleža skupne kvote slovenske glasbe med 6. in 19. uro. A kljub temu menijo, da je v zakonu veliko pravih in dobrih rešitev, ki jih je treba podpreti. Žal ji je, da so se vprašanja te novele zakona izpostavila kot realna šele po sprejetju. Ob ponovni potrditvi novele bodo v SMC-ju sporni člen "takoj ponovno postavili na sito in pripravili morebitno spremembo". Od ministrstva za kulturo pa pričakujejo temeljito analizo medijske krajine v državi, ki "nam mora dati bolj jasne odgovore, koliko kvote prispevajo k ohranjanju slovenske glasbene ustvarjalnosti in slovenskega jezika v našem medijskem prostoru", je dejala Koleša.

Tudi Matjaž Han (SD) je napovedal vnovično spreminjanje besedila zakona po potrditvi v DZ-ju. Podpora vetu državnih svetnikov bi po njegovem mnenju pomenila vnovičen korak nazaj pri podpori ustvarjalnosti na vseh področjih. Prepričan je, da je podpora zakonu podpora slovenski glasbi. Zato bodo predlog novele vnovič podprli.

Marija Antonija Kovačič (DeSUS) pa meni, da so neutemeljene trditve, da so tako visoke kvote za slovensko glasbo nedostopne in nesorazmerne.

Predlogu zakona so manj naklonjeni opozicijski poslanci. Violeta Tomič (ZL) je dejala, da predlogu novele ne bodo niti nasprotovali niti ga ne bodo podprli. Opozorila je, da predlog novele na področju kvot govori le o slovenski glasbi, ne prinaša pa nobenega zagotovila za predvajanje kakovostne in raznovrstne glasbe.

Ljudmila Novak pa je povedala, da si v NSi-ju prizadevajo za čim svobodnejšo ekonomsko pobudo. Predlog novele gre po njenem mnenju v smer prenormiranja, s predpisanimi kvotami pa se ne rešuje pravih težav. Zato predloga novele ne bodo podprli.

Mirjam Bon Klanjšček pa je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev dejala, da od ministrstva za kulturo pričakujejo celovite rešitve. Po njihovem mnenju namreč rešitev za več slovenske glasbe ne more biti samo v kvotah.

Marko Filli: Če bo koalicija pozabila na dano obljubo, bomo vložili ustavno pritožbo
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli je ob tem izrazil pričakovanje, da bo koalicija v skladu z napovedjo, ki jo je dala na današnji seji DZ-ja, takoj predlagala dodatno spremembo 86. a člena novele. Zdajšnja določitev glasbenih kvot je namreč po njegovem mnenju nesprejemljiva. "Pričakujem, da bo koalicija držala dano obljubo in bomo lahko takoj pristopili k oblikovanju takšne določitve glasbenih kvot, ki bo sprejemljiva za vse radijske programe." Kot pravi, na RTVS ne oporekajo najmanj 40-odstotnemu deležu slovenske glasbe. "Imamo pa preprost predlog, naj se slovenska glasba enakomerno predvaja podnevi in ponoči," dodaja. Če pa bi koalicija pozabila na dano obljubo in bi obveljala zdajšnja določitev glasbenih kvot, pa bo nacionalna RTV-hiša vložila ustavno pritožbo, napoveduje.

Za enakomerno razpršenost čez ves programski čas
Programski svet RTVS je sicer v ponedeljek prisluhnil stališču vodstva zavoda o noveli zakona o medijih. Direktor radia Miha Lampreht je ponovil nestrinjanje s 86. a členom novele, ki določa deleže slovenske glasbe v radijskih programih. Po njegovem mnenju gre za čezmeren poseg v uredniško avtonomijo, s čimer se je strinjal tudi programski svet. Na predlog vodstva RTVS je programski svet zavoda brez glasu proti izglasoval sklep, s katerim se je zavzel za enakomerno razpršenost slovenske glasbe čez ves programski čas na način, da bo njen delež tako v dnevnem kot nočnem času znašal 40 odstotkov.

Radijske kvote postale zakon