Silvester Stingl se je rodil 7. junija 1937 v Ljubljani. Srednjo šolo je obiskoval v Kranju, v Ljubljani pa je končal glasbeno akademijo. Foto: Egon Kaše
Silvester Stingl se je rodil 7. junija 1937 v Ljubljani. Srednjo šolo je obiskoval v Kranju, v Ljubljani pa je končal glasbeno akademijo. Foto: Egon Kaše

Silvester Stingl se je rodil 7. junija 1937 v Ljubljani. Srednjo šolo je obiskoval v Kranju, v Ljubljani pa je končal glasbeno akademijo. S Plesnim orkestrom Radia Ljubljana je začel sodelovati leta 1965 in z orkestrom igral več kot 30 let, kar je zavidanja vredno obdobje. V tem času je Silvester Stingl, poleg tega, da je bil izvrsten pianist, tudi veliko pisal za naš orkester, predvsem aranžmaje.

Danes ob 22.30 bo na 1.programu Radia oddaja Big Band RTV Slovenija se predstavi posvečena njemu.


Uglasbil je poezijo Toneta Pavčka

Vodil je tudi svoje zasedbe. Tesno je sodeloval z igralko in šansonjerko Katjo Levstik, zanjo je leta 1991 priredil šansone Jacquesa Freja, leta 1993 pa je uglasbil poezijo Toneta Pavčka – šansone, ki so izšli na albumu Lan, je prav tako interpretirala Katja Levstik. Silvester Stingel je pomembno prispeval tudi k razvoju slovenske popevke, zimzelena je njegova popevka Vrača se pomlad z besedilom Elze Budau in izvedbi Ota Pestnerja.

Predvsem pa je v ospredju njegovo igranje. Silvester Stingl, predstavnik modernega svinga, je bil eden najboljših džezovskih pianistov pri nas, njegovo igranje v orkestru je pustilo pomemben pečat, njegova solistična improvizacija je bila izvirna, dodelana in navdihujoča.
Delo Silvestra Stingla je kot majhna glasbena pravljica in kot veliko življenje, zapisano v zgodovino radia in Big Banda RTV Slovenija.

Vsem, ki smo z njim delali in ga poznali, bo ostal v lepem spominu.