Foto: Arhiv Slovenskega okteta
Foto: Arhiv Slovenskega okteta

Na koncertu ob 20. uri v Križankah bodo pevci izvedli "najlepše skladbe iz zakladnice slovenske ljudske in umetne glasbe". Veliko od teh so jih v svojem dolgoletnem delovanju ponesli tudi v tujino.

Koncert je del abonmaja, ki so ga pevci zasnovali letos v sodelovanju s festivalom. Na sporedu so dela Vinka Vodopivca, Petra Jereba, Antona Foersterja, Uroša Kreka, Lojzeta Lebiča, Rudija Bučarja in drugih avtorjev.

Po njegovem zgledu je nastalo več podobnih sestavov po državi
Posebno skrb v oktetu namenjajo slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo predstavlja na domačih koncertnih odrih ter med rojaki in ljubitelji petja po svetu. Po njegovem zgledu je nastalo več podobnih sestavov po državi.

Sorodna novica Slovenski oktet je ob 70-letnici pripravil lasten abonma

Ob 20-letnici delovanja je spodbudil nastanek Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, ki še danes povezuje slovenske pevce doma in po svetu. Izdal je več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, leta 2007 pa je njegovo delo v knjigi popisal Boris Pangerc. Oktet je med drugim prejel dve Prešernovi nagradi, nagrado Društva slovenskih skladateljev in veliki zlati znak svobode RS.

Umetniško so pevce usmerjali Janez Bole, Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in Mirko Cuderman, od leta 2008 pa ga umetniško vodi njegov član Jože Vidic.

V vsem obdobju se je v oktetu zamenjalo več kot 40 pevcev. Trenutno v njem prepevajo še Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.