Incurabili predstavljata izkušnjo zaprašenega, hrapavega bluesa, neavtohtono izkušnjo, ki se ne vrača naravnost k delti Misisipija, temveč dediščino lušči iz pračnih, prasketajočih plošč, ki so pregnetene z izkušnjo garažnega rokenrola. Foto: Založba RŠ
Incurabili predstavljata izkušnjo zaprašenega, hrapavega bluesa, neavtohtono izkušnjo, ki se ne vrača naravnost k delti Misisipija, temveč dediščino lušči iz pračnih, prasketajočih plošč, ki so pregnetene z izkušnjo garažnega rokenrola. Foto: Založba RŠ
V torek, 19. julija bo v okviru festivala Dobimo se pred Škucem Slovensko združenje za cirkuško pedagogiko Cirkokrog za otroke uprizorilo predstavo Cirkuški piknik. Cirkuški piknik je namreč predvsem predstava o pomenu prijateljstva. Je pa hkrati tudi burleska, ki bo otroke nasmejala in popeljala v cirkuški svet klovnov, žonglerjev, akrobatov, diabolistov in poistov.
V torek, 19. julija, bo v okviru festivala Dobimo se pred Škucem Slovensko združenje za cirkuško pedagogiko Cirkokrog za otroke uprizorilo predstavo Cirkuški piknik. Cirkuški piknik je namreč predvsem predstava o pomenu prijateljstva. Je pa hkrati tudi burleska, ki bo otroke nasmejala in popeljala v cirkuški svet klovnov, žonglerjev, akrobatov, diabolistov in poistov. Foto: Cirkokrog

Festival, ki bo potekal do 24. julija, po besedah organizatorjev skuša s kakovostnimi prireditvami raznovrstnih umetnosti dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru. Program Dobimo se pred Škucem jestavljajo glasba, literatura, gledališče, ples, film, likovna umetnost, modne revije in ustvarjalne delavnice za vse starosti – skupaj 40 prireditev v devetih dneh.

Od Brazilije do šansona
Organizatorji vsako leto javno povabijo k sodelovanju priznane in še neuveljavljene ustvarjalce. Zvrstili se bodo koncerti klasične, džezovske, ambientalne, sodobne improvizirane in etnoglasbe. Glasbeni program bodo danes odprli duo Incurabili, ki sta svoj žanr oklicala za šamanski blues, in Atila s svojim "kanta bluesom". Na Starem trgu bo v okviru festivala Dobimo se pred Škucem mogoče med drugim slišati tudi šanson dua Malunca (16. julij), brazilske ritme zasedbe Malemolêncía (18. julij) in blues-rockskupine Mestni postopači (23. julij).

Program vsebuje predstavitve in branje literature, gledališke in plesne predstave, filmske projekcije, likovne razstave, modne revije študentov in fotografske razstave, kot bo razstava fotografij erotične oziroma modne fotografije viktorijanskega obdobja Anamarije Lukšić.

Škučeve packarije in ugodna cena knjig
Med drugim bo na ogled skupinska razstava Simbioza?, ki bo jeseni na ogled na Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja, ki spodbuja premisleku o možnostih kulturnega in političnega sobivanja različnih kultur v Sredozemlju.

Škučev festival ponuja tudi ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, poimenovane Škučeve packarije in Ustvarjalno "na kvadrat". Potekali bosta tudi večdnevna popoldanska fotografska delavnica za mlade in tradicionalna Škučeva tržnica, kjer bodo prodajali knjig Založbe ŠKUC in Centra za slovensko književnost po občutno znižanih cenah. Ob slabem vremenu bodo prireditve v galeriji Škuc.