Bojan Adamič z orkestrom. Foto arhiv RTV Slovenija Foto:
Bojan Adamič z orkestrom. Foto arhiv RTV Slovenija Foto:

Pod trojico novih oddaj se, kot pod druge oddaje cikla Velika imena malega ekrana, podpisuje Slavko Hren. Ob 15. uri je bila predpremiera prvega dela trilogije na MMC-ju, ob 17.20 pa si lahko ogledate oddajo na 1. programu TV Slovenija. Prvi del trilogije v ospredje postavlja pregled zgodovine Big Banda, ki so ga doslej vodili Bojan Adamič, Jože Privšek in Lojze Krajnčan. Trije dirigenti so vsak po svoje zaznamovali glasbeni sestav.

V orkestru so se kalili številni glasbeniki, ki so pozneje ustanavljali svoje instrumentalne ansamble (Ljubljanski jazz ansambel, Ansambel Mojmirja Sepeta, Ansambel Jožeta Privška itd.). Razvila se je tudi slovenska skladateljska veja, ustanovil se je festival Slovenska popevka in številne druge institucije, ki so pomenile temelj tega, kar danes prepoznavamo kot slovenska zabavna glasba.

Fenomen Big Banda RTV Slovenija je v oddaji predstavljen skozi pripovedi od najstarejših glasbenikov, celo zadnjih dveh živečih, ustanovnih članov "Adamičevega orkestra" - bobnarja Aleksandra Skaleta in trobentača Urbana Kodra, pa vse do najmlajših, ki danes igrajo v Big Bandu RTV Slovenija ali z njim sodelujejo.