Big Band je sodeloval tudi na izboru narečne popevke. Foto: RTV SLO
Big Band je sodeloval tudi na izboru narečne popevke. Foto: RTV SLO
Mia Žnidarič že ima izkušnje z nastopanjem z orkestrom Big Band. Foto: RTV SLO
Z orkestrom je mnogo sodeloval tudi Jure Robežnik. Foto: RTV SLO

Eden najstarejših džezovskih orkestrov na svetu je zaigral izbor skladb Jožeta Privška, Janeza Gregorca, Lojzeta Krajnčana, Izidorja Leitingerja, Matjaža Mikuletiča, Tomaža Grintala, Igorja Lundra in Marka Mozetiča. Gostji večera sta bili vokalni solistki Kristina Oberžan in Mia Žnidarič.

Koncert je bil že tretji v nizu koncertov, posvečenih praznovanju 60-letnice Big Banda RTV Slovenija: prvič so nastopili 15. marca letos pod dirigentskim vodstvom Roba McConnella, z grammyjem nagrajenega kanadskega dirigenta, skladatelja, aranžerja in pozavnista. Drugič pa je svoj rojstni dan Big Band proslavil z retrospektivnim gala koncertom zabavne glasbe junija letos v ljubljanskih Križankah. Orkester je igral uspešnice, ki so jih v zadnjih šestih desetletjih posebej zanj spisali in priredili slovenski in tuji skladatelji.

Več kot pol stoletja nastopanja
Svoj krstni nastop je Big Band - takrat še pod imenom Plesni orkester Radia Ljubljana - doživel davnega leta 1945, ko ga je na koncertu v Postonjski jami vodil njegov ustanovitelj Bojan Adamič. Najvidnejši solisti v obdobju Bojana Adamiča so bili Ati Soss, Dušan Veble, Mojmir Sepe, Zoran Komac, Albert Podgornik, Franci Puhar, producenta pa Dušan Hren in Jože Kampič.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek, ki je Plesni orkester Radia Ljubljana obdržal v koraku s svetovno elito, po upokojitvi pa ga je leta 1992 je zamenjal Lojze Krajnčan. Poleg njega s orkestru dirigirali še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi. Umetniški vodja orkestra je od leta 2002 Hugo Šekoranja.