Bernarda Fink številnim nagradam dodaja še častni naziv Kammersängerin (komorna pevka). Foto: NME
Bernarda Fink številnim nagradam dodaja še častni naziv Kammersängerin (komorna pevka). Foto: NME
Bernarda Fink
Pred dvema letoma je Bernarda Fink prejela nagrado Prešernovega sklada. Foto: BoBo

Mezzosopranistka bo tako tretja slovenska prejemnica naziva, ki ga v nemško govorečih deželah podeljujejo najeminentnejšim umetnikom klasične vokalne glasbe.

Naziv komorne pevke (Kammersängerin) bo lavreatki 16. septembra na Dunaju podelil avstrijski minister za umetnost in kulturo Josef Ostermayer. Med slovenskimi glasbeniki sta bila pred Finkovo za svoje vrhunske umetniške dosežke s častnim nazivom nagrajena Anton Dermota in Marjana Lipovšek.

Bernarda Fink je glasbeno izobraževanje začela v rodnem Buenos Airesu, poklicna pot pa jo je sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja popeljala v Evropo. Njen repertoar obsega od stare glasbe do sodobnih del, redno sodeluje s številnimi evropskimi orkestri, med njimi z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Orkestrom Češke filharmonije, Kraljevim orkestrom Concertgebouw in Državno kapelo iz Dresdna.

Od Dunaja do New Yorka
Pevka redno koncertira v velikih glasbenih središčih, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Wigmore Hall v Londonu. Nastopala je tudi v Kraljevem gledališču v Bruslju, v gledališču Champs-Elysees v Parizu in dvorani Carnegie Hall v New Yorku ter številnih drugih koncertnih hišah po vsem svetu.

Njenemu glasu je mogoče prisluhniti na več kot 50 zgoščenkah (izšle so pri založbi Harmonia Mundi in Hyperion Records). Z bratom Markom Finkom in pianistko Carmen Piazzini je bila v kategoriji najboljše klasične vokalne izvedbe že nominirana za glasbeno nagrado grammy, za svoje delo pa je prejela vrsto nagrad. Leta 2006 je bila odlikovana z avstrijskim častnim znakom za znanost in umetnost, leta 2012 pa je prejela nagrado Prešernovega sklada.