Jean-Jacques Perrey (1929-2016). Foto: Discogs
Jean-Jacques Perrey (1929-2016). Foto: Discogs
Jean-Jacques Perrey & David Chazam: ELA
Perrey je svojo zadnjo stvaritev posnel lani, in sicer z veliko mlajšim Davidom Chazamom.

Jean-Jacques Perrey, ki se je kot Jean Leroy rodil leta 1929 v Parizu, je v rodnem mestu sprva študiral medicino, vendar ga je srečanje z glasbenikom, pesnikom in izdelovalcem elektronskih glasbil Georgesom Jennyjem (1900–1976) zvabilo na drugačna pota. Ena izmed Jennyjevih stvaritev je bila namreč tudi ondioline, tako rekoč predhodnik modernih sintetizatorjev. To poznanstvo je Perreya vodilo po evropskih prizoriščih, kjer je predstavljal to takrat novodobno iznajdbo.

Večni smisel za humor in selitev čez Atlantik
Ko je dopolnil 30 let, se je preselil v New York, kjer je v na novo zgrajenem eksperimentalnem laboratoriju in snemalnem studiu prišel do novega postopka za "ustvarjanje ritmov s sekvencami in zankami". Pri tem je uporabljal tudi terenske posnetke musique concrète. Svojega posnetega gradiva se je loteval s škarjami, trakove je nato lepil in tako po več tednih tovrstnega dela prišel do svojih praviloma humornih stvaritev.

Prelomnega pomena pa je bilo njegovo poznanstvo z Robertom Moogom (1934—2005), izumiteljem sintetizatorja, ki nosi ime po svojem stvaritelju. Podjetje Moog Music je skozi leta izdelalo mnoge modele sintetizatorjev, med njimi na primer tudi Minimoog Model D, Minimoog Voyager, Little Phatty, Sub 37, Moog Taurus Bass Pedals in Moog Minitaur.

Perrey pa je postal prvi glasbenik, ki je ustvarjal na Moogovih sintetizatorjih in jih uporabil za "odpuljeno", nikoli prej slišano elektronsko razvedrilo. Nekaj njegovih albumov pa tudi nosi ime po teh sintetizatorjih, kot so na primer Moog Indigo, Moog Sensation in Moog Expressions.

"Pajdašenje" s Simpsonovimi in South Parkom
Leto 1965 je prineslo poznanstvo z Gershonom Kingsleyem (1922), nekdanjim sodelavcem Johna Cagea. Dvojec Perrey & Kingsley je v drugi polovici šestdesetih let posnel dva vplivna glasbena albuma, in sicer The In Sound From The Way Out ter Kaleidoscopic Vibrations: Electronic Pop Music From Way Out, in sodeloval tudi pri zvočnem oblikovanju za radijske in televizijske oglase. Njuno skladbo Baroque Hoedown poznajo široke množice iz Disneylanda in Disney Worlda, kjer je bila glasbena spremljava tamkajšnjih parad.

Pozneje se je vrnil v Francijo in nadaljeval skladanje za televizijo in baletne predstave. Nadaljeval je tudi svoje raziskovanje zdravilnih učinkov zvoka v boju proti nespečnosti. Njegove stvaritve so pristale tudi v TV-serijah Simpsonovi in South Park.

Jean-Jacques Perrey, ki je ustvarjal in nastopal tudi na stara leta, je umrl v v Morgesu v Švici za posledicami "zelo hitre in agresivne oblike pljučnega raka", je sporočila njegova hči Patricia Leroy.