Kombinatke bodo nastopile skupaj s sorodnimi zbori. Foto: BoBo
Kombinatke bodo nastopile skupaj s sorodnimi zbori. Foto: BoBo
Copati
Pesmi upora so za današnji čas zelo primerne, menijo Kombinatke. Foto: BoBo
Majice
Ob koncertih bo potekala tudi okrogla miza. Foto: MMC RTV SLO/Eva Košak

Članice ženskega pevskega zbora Kombinat pripravljajo drugo izdajo festivala samoorganiziranih zborov Vsi v en glas!.
Idejo so dobile leta 2011 v Beogradu, kjer je podoben festival že potekal. Zbori so pevke navdušili tako s sporočilnostjo kot z glasbeno izvirnostjo in artikuliranostjo. "V današnjih časih potrebujemo več upora, ki se manifestira skozi pesem," je povedala vodja festivala in članica Kombinatk Polona Glavan.

V goste Kombinatk v Ljubljano prihaja pet zborov, ki jih povezujejo delavske in revolucionarne pesmi. Po sestavu izstopa Le Zbor iz Zagreba, ki velja za prvi ženski mešani, lezbično-feministični zbor z območja nekdanje Jugoslavije. Njihova posebnost so pesmi, v katerih nastopajo le ženske.

"Lepo je mešati ideologije levice in desnice"
Najstarejši samoorganizirani zbor v festivalskem naboru je beograjski Horkestar, katerega ustanovitev sega v leto 2000. Poleg pesmi upora pevci izvajajo uglasbene pesmi znanih in neznanih srbskih pesnikov, pa tudi obdelave novovalovskih skladb. Najmlajši v naboru, s triletnim aktivnim stažem, je beograjski zbor Svetonazori. Njegovi člani na svojih nastopih, kot piše v gradivu, sporočajo, "da je lepo mešati ideologije levice in desnice, da se je z obema treba ukvarjati ustvarjalno".

Veliko dela z opozarjanjem na po mnenju številnih nedopustne arhitekturne posege v Skopje ima zbor Raspeani Skopjani. Skopje je bilo po potresu leta 1963 namreč zgrajeno na solidarnosti, današnji arhitekturni posegi pa prebivalcem niso tako po volji.

Na festivalu bo nastopil še beograjski zbor Proba, za katerega so značilne izvedbe avtorskih pesmi pesnikov, ki so sodelovali na pesniškem festivalu Pesničenje.

V soboto ob 11. uri bodo zasedli ulice prestolnice
Vseh šest zborov, vključno s Kombinatkami, bo nastopilo na dveh večernih koncertnih dogodkih v Španskih borcih, v soboto ob 11. uri pa bodo zbori zasedli ljubljanske ulice. Kako dolgo in kje bodo nastopali, bo, tako Glavanova, odvisno od trenutnega navdiha, razpoloženja in občinstva.

V sklopu festivala bo 8. junija organizirana tudi okrogla miza Pesem upora danes, na kateri bodo Rastko Močnik, Ana Hofman, Igor Vidmar in Ksenija Jus med drugim spregovorili o tem, kako lahko enaka pesem upora deluje v različnih kontekstih ter kdo so bili njeni avtorji in naslovniki nekoč in danes.

Koncert v Španskih borcih pet evrov
Organizacija festivala je bila po besedah Glavanove velik finančni zalogaj, saj zanj potrebujejo 10.000 evrov. Od ministrstva za kulturo so prejele 1.500 evrov, na odločbo od ljubljanske mestne občine pa še čakajo. Tako so se odločile, da za koncerte v Španskih borcih postavijo dostopno ceno petih evrov, na ulice pa vabijo vse.