Foto:
Foto:

Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki je potekala v Madridu, so glasbeniki iz ameriškega mesta Athens poleg predstavitve datumov evropske turneje napovedali tudi skorajšnji izid novega albuma. Album Around the Sun bo že 13. album zasedbe, ki je sredi osemdesetih prinesla svežino v tedanjo glasbeno sceno.

Zvestoba lastnemu izrazu
Čeprav so REM na svetovnem glasbenem prizorišču že 20 let, skupina z vsakim albumom vnese nekaj novosti v svoj sicer prepoznaven slog. Kljub temu naj bi bil novi album nadaljevanje v letu 2001 izdanega Reveala. Značilnost večine pesmi naj bi bila posrečena zmes akustičnih kitar in elektronske podlage.

Od alternative k množicam
Od svojega nastanka v letu 1980 so REM gradili svojevrstno glasbo, ki pa jim je slavo prinesla šele v devetdesetih. Skupina je izkoristila praznino, ki je v ameriški alternativni glasbi zazevala po popustitvi pankovske evforije konec sedemdesetih in uspela tudi prek izjemnih nastopov v živo počasi pridobivati zveste oboževalce. Pravi preboj pa je zasedbi uspel z albumom Out of time, ki je z uspešnico Losing my religion neponovljivi vokal Michaela Stipa ponesla po svetu. Širšim množicam so sicer ostali v spominu tudi zaradi uspešnic Everybody hurts, Man on the Moon, What’s the frequency, Kenneth?, Shiny happy people in drugih.

Tudi politika jim ni tuja
REM pa pozornosti medijev ne vzbujajo le zaradi svoje glasbe. Posebej v zadnjem času vsebuje veliko njihovih pesmi jasno politično stališče. Pevec Michael Stipe je povedal, da bodo skušali s svojim delovanjem prispevati k zmagi demokratskega predsedniškega kandidata Johna Kerryja. Hkrati je tudi opozoril, da ameriški mediji ne prikazujejo resnične podobe ameriškega vsakdanjika in čustev ameriških državljanov. Peter Buck pa je celo izjavil, da je v letu 2004 biti ameriški državljan žalostno.