Akademski pevski zbor Tone Tomšič vodi Urška Lah. Foto: APZ Tone Tomšič
Akademski pevski zbor Tone Tomšič vodi Urška Lah. Foto: APZ Tone Tomšič

Zbor je na tekmovanju na Češkem, ki vsako leto poteka v okviru festivala Festa Musicale, osvojil zlati medalji v kategorijah ženskih in mešanih pevskih zborov. Uspeh slovenskih zboristov je razveseljiv tudi zato, ker so v Olomoucu predstavljali tudi dela slovenskih skladateljev. Na tekmovanju, na katerem je sodelovalo 12 zborovskih sestavov, je ženski zbor prepričal s skladbami Clauda Debussyja, Lojzeta Lebiča in Nane Forte, mešanemu sestavu pa je mednarodna žirija največ točk prisodila za izvedbo del Sverra Bergha, Antona Lajovica in Nane Forte.

Zlati medalji APZ-ja Tone Tomšič sta le še ena potrditev odličnosti zborovskega sestava, ki je že lani osvojil ugledno zlato medaljo Evrope. Gre za priznanje, za katerega se lahko potegujejo le zbori, kateri so v posameznem letu zmagali na enem izmed kvalifikacijskih tekmovanj. Grand prix so si APZ-jevci lani dokončno prislužili z zmago na festivalu v madžarskem Debrecenu.

Veliki letni koncert v Slovenski filharmoniji
PZ-ju Tone Tomšič bo kmalu lahko spet prisluhnilo tudi slovensko občinstvo. Zboristi bodo namreč 23. maja v Slovenski filharmoniji izvedli letni veliki koncert. Posebnost programa bodo zmagovalne skladbe z mednarodnega natečaja za priredbo slovenske ljudske pesmi, ki so ga razpisali konec lanskega leta. Po koncertu pa se bo zbor že začel pripravljati na turnejo po Provansi, kamor so bili povabljeni na t. i. festival zmagovalcev.

C. R.