Leta 2015 je zmagal na izboru za organista znamenite gotske cerkve svetega Evstahija v Parizu. Foto: Cankarjev dom
Leta 2015 je zmagal na izboru za organista znamenite gotske cerkve svetega Evstahija v Parizu. Foto: Cankarjev dom

Večkratni nagrajenec mednarodnih tekmovanj v improvizaciji se bo "prostranstvom improvizacije" posvetil tudi na koncertu za srebrni abonma. Izvedel bo še dela Johanna Sebastiana Bacha, Jehana Alaina in Igorja Stravinskega.

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, se Baptiste-Florian Marle-Ouvrard uvršča v sam vrh svetovne orgelske poustvarjalnosti. Danes deluje kot organist znamenite gotske cerkve svetega Evstahija v Parizu, ki se ponaša z največjimi orglami v Franciji, ter se posveča pedagoškemu delu.

Obenem intenzivno koncertira po Evropi, ZDA in drugod po svetu, preizkuša pa se tudi kot skladatelj. Redno sodeluje s francoskimi kinematografi, saj mu je spremljanje nemih filmov z orglami v posebno zadovoljstvo.

Orgle niso samo cerkveno glasbilo
Glasbenik obvladuje raznovrsten in širok repertoar, ki sega od orgelske klasike različnih slogovnih obdobij do transkripcij simfoničnih del, veliko pozornosti pa namenja tudi umetnosti improvizacije, znotraj katere dokazuje svojo virtuoznost. Orgle drzno druži tudi z drugimi oblikami umetniškega izraza, kot so ples, elektronska glasba, grafika.

"Baptiste-Florian Marle-Ouvrard je organist edinstvenega sloga s prirojenim mojstrstvom improvizacije. Občinstvo in strokovno javnost navdušuje z vedno novimi idejami, ki premikajo ustaljene okvire interpretacij," so še zapisali v CD.

Za ljubljanski koncert je izbral Bachov Preludij in fugo v e-molu, Alainove Tri plese za orgle ter odlomke iz suite Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.