Hamburška filharmonija. Foto: Reuters
Hamburška filharmonija. Foto: Reuters

Münchenski filharmoniki in berlinski ansambel Staatskapelle so tako v ponedeljek svoje nestrinjanje z državnim ukrepom izrazili z minuto molka ob začetku koncerta.

Akciji so se pridružili tudi številni drugi glasbeniki, ki so na Twitterju objavili posnetke igranja, ki pa so jim odvzeli zvok, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Nismo dobili dovolj državne podpore"
Glasbeniki menijo, da nemški ustvarjalci v drugem valu epidemije ob zapiranju gledališč, koncertnih prizorišč in muzejev niso dobili dovolj državne podpore. Še posebej ogroženi so, kot poudarjajo, samostojni ustvarjalci, ki niso upravičeni do državnih sredstev, ki so jih sicer prejeli ostali v drugih sektorjih.

Ministrica za kulturo Monika Gruetters se, kot poudarja, močno zavzema za kulturne ustvarjalce in se zaveda, "da omejitve, ki so razumne z vidika zdravja, za ta sektor pomenijo katastrofo", so njene besede povzeli pri AFP.

Nemška vlada je sporočila, da bo zagotovila deset milijard evrov dodatnih sredstev za panoge, ki jih bo ponovna ustavitev javnega življenja najbolj prizadela, še piše AFP.