Luciano Pavarotti je imel med glasbeniki številne dobre prijatelje, ki so rade volje sodelovali na njegovih dobrodelnih koncertih. Verjetno lahko pričakujemo, da bodo vsaj nekateri izmed njih nastopili tudi v Petri. Foto: Reuters
Luciano Pavarotti je imel med glasbeniki številne dobre prijatelje, ki so rade volje sodelovali na njegovih dobrodelnih koncertih. Verjetno lahko pričakujemo, da bodo vsaj nekateri izmed njih nastopili tudi v Petri. Foto: Reuters
Puščavsko mesto Petra je bilo lani izbrano med sedem čudes novega sveta. Foto: EPA

Koncert organizira organizacija World Food Programme (Svetovni program za hrano), njena odločitev za posvetitev koncerta lani umrlemu italijanskemu tenoristu pa ni presenetljiva. Pavarotti sam je bil znan po svojem dobrodelnem delu - sodeloval je z Rdečim križem in si prizadeval za zbiranje pomoči za begunce - in je več let zapored v svojem rojstnem mestu Modeni tudi organiziral dobrodelni koncert Pavarotti and Friends (Pavarotti in prijatelji), na katerem so med drugim nastopali Bono, Sheryl Crow, Sting, Elton John in Eric Clapton.

Skupne sanje Pavarottija in kralja Husseina
S koncertoma 11. in 12. oktobra se bo pravzaprav posthumno uresničila velika Pavarottijeva želja. Pravzaprav skupna želja Pavarottija in pomembnega državnika, ki si je prizadeval za miritev tradicionalno napetih političnih razmer na Arabskem polotoku. Saj, kot je povedala Pavarottijeva vdova Nicoletta Mantovani, je bil "koncert v Petri skupna želja pokojnega jordanskega kralja Husseina (umrl je leta 1999, op. P. B.) in Luciana". Brez podpore jordanske kraljeve dinastije tudi ne bi prišlo do načrtovanja obeh oktobrskih koncertov; kot ključna organizatorska 'sila' je namreč nastopila jordanska princesa Haja. Tako kot Luciano Pavarotti, ki bi prav 12. oktobra praznoval 73. rojstni dan, je tudi princesa Haja mirovna ambasadorka Organizacije združenih narodov in ona je bila tudi ena izmed tistih, ki so odločili, da bodo s koncertoma zbrani denar namenili projektom Združenih narodov za pomoč afganistanskim beguncem.

Več kot 5 milijonov pomoči potrebnih
Za pomoč afganistanskim revežem so se organizatorji odločili tudi zato, ker se je tudi Luciano Pavarotti zanimal za razmere v Afganistanu. Poleg tega gre za območje, na katero se je po izbruhu krize v Iraku kar nekoliko pozabilo, čeprav je v tej deželi več milijonov revnih in lačnih. Samo lani je organizacija World Food Programme pakete z živili razdelila 5 milijonom Afganistancem, ki so se v zadnjih letih po životarjenju v begunskih taboriščih v sosednjih državah vrnili v domovino.

Kdo bo nastopil v legendarni Petri, še ni znano; program obeh koncertov naj bi bil znan septembra, organizatorji pa zatrjujejo, da se bodo koncerta udeležila zveneča imena klasične in popularne glasbe. Gre vendar za poklon enemu največjih pevcev 20. stoletja, ki je tako kot pevec in izjemna osebnost pripomogel k večji priljubljenosti opere. K lažji odločitvi za potrditev nastopa pa naj bi prispevalo tudi prizorišče koncerta. Nastop v starodavnem mestu, skritem med puščavskimi gorami, in s hišami, vklesanimi v živo skalo, je namreč prav posebna izkušnja.

P. B.