Mozart se je rodil 27. januarja 1756 v Salzburgu, umrl pa je 5. decembra 1791, star samo 35 let. Pokopali so ga v grobu reveža na dunajskem pokopališču sv. Marka. Foto:
Mozart se je rodil 27. januarja 1756 v Salzburgu, umrl pa je 5. decembra 1791, star samo 35 let. Pokopali so ga v grobu reveža na dunajskem pokopališču sv. Marka. Foto:
Prizor iz filma Lepo je biti Mozart
Spominu na velikega skladatelja so se poklonili tudi na TV Slovenija. Foto: RTV SLO
Franz Joseph Haydn

Lanska serija 3.000 festivalov, razstav, koncertov in konferenc ob praznovanju visokega rojstnega dne Wolfganga Amadeusa Mozarta je v Avstrijo privabila kar 1,2 milijona obiskovalcev, kar je rekordno število za festivalski dogodek.

Pričakujejo še vsaj 100.000 obiskovalcev
Avstrijsko praznovanje Mozartovega 250. rojstnega dne je vzcvetelo januarja 2006, začelo se je z razvpitim TV-dokumentarcem o novi DNK-analizi lobanje, ki naj bi pripadala Mozartu. Prejšnji mesec pa so v Salzburgu na čembalo odigrali pred kratkim odkriti allegro, ki ga pripisujejo mlademu Mozartu. Ves pomp okrog jubilejnega leta se še umirja in se bo končal šele konec januarja, saj organizatorji na prireditvah, ki še prihajajo - vrhunec bo tridnevni festival - pričakujejo še vsaj 100.000 obiskovalcev.

Dunajski župan Michael Haeupl je Mozartovo leto označil za odmevajoč uspeh, saj naj bi jim uspelo pripraviti dogodek, ki Mozarta ni prikazal na kičast način, ni dolgočasil ljudi, hkrati pa je Mozarta približal ljudem, ki se mu sicer ne bi posvetili na lastno pobudo.

19,4 milijona dolarjev dobička
Glavni organizator Mozartovega leta Peter Marboe je povedal, da je skoraj 3.000 dogodkov v sklopu festivala poželo tudi velik tržni uspeh, saj naj bi prinesli kar 19,4 milijona dolarjev dobička. Spominu na Mozarta so se poklonili tudi milijoni ljudi po vsem svetu v več kot 30 državah. Zaradi izjemnega zanimanja za klasično glasbo, ki ga je povzročilo Mozartovo leto, za letošnje poletje načrtujejo ustanovitev alianse skladateljev. Na ta način naj bi bolje promovirali sodobne evropske glasbene talente, je še povedal Marboe.

Na svidenje, Mozart, pozdravljen, Haydn!
Kmalu pa prihaja Haydnovo leto - Marboe in sodelavci že razmišljajo, kako bi se leta 2009 lahko na podoben način poklonili 200. obletnici smrti Josepha Haydna. Izjemno plodni avstrijski skladatelj in Mozartov prijatelj, ki ga imajo nekateri za "očeta simfonije", je umrl 31. maja 1809.