Muti je znan kot perfekcionist brez kompromisov, poln sredozemskega temperamenta in samozavesti, pogosto imenovan kot
Muti je znan kot perfekcionist brez kompromisov, poln sredozemskega temperamenta in samozavesti, pogosto imenovan kot "vulkan za pultom". Foto: EPA

Mesto glasbenega direktorja čikaških simfonikov je v Neaplju rojeni Muti prevzel leta 2010. "Tukajšnji obiskovalci so nekaj posebnega, njihova podpora temu izjemnemu orkestru je bistvenega pomena za njegovo prihodnost," je dejal Muti. Izpostavil je izjemne glasbenike, ki igrajo v orkestru, in dejal, da med njim in glasbeniki vladata simbioza in topel, izjemen način sodelovanja.

Glasbo je pripeljal k ljudem
Muti je s svojim repertoarjem hitro prepričal Chicago, občinstvu se je približal tudi z odprtimi vajami in brezplačnimi koncerti v šolah, parkih in celo v zaporih. Mednarodni sloves orkestra utrjuje s turnejami, snemanji in projekti, kot je bil lanski prenos v živo Verdijevega Requiema, ki je pritegnil 100.000 gledalcev.

Kariera samih vzponov
Muti je bil med letoma 1972 in 1982 šef dirigent londonske filharmonije, med letoma 1980 in 1992 je bil glasbeni direktor Filadelfijskega orkestra. Od leta 1986 do leta 2005 je bil tudi glasbeni direktor znamenite milanske operne hiše La Scala.

Pri vodenju čikaškega simfoničnega orkestra je nasledil svetovno poznanega izraelskega dirigenta Daniela Barenboima, ki je orkester vodil do leta 2006.